Societat

Només el 18,1% dels joves catalans resideix fora del domicili familiar

Representa un 4,5% menys que al 2019, que va ser del 22,6%

Només el 18,1% dels joves catalans menors de 29 anys resideix fora del domicili familiar, segons les dades del segon semestre del 2021 de l’Observatori d’Emancipació del Consell de Joventut estatal, un 4,5% menys que el 2019 (22,6%).

L’estudi, que mostra la dificultat dels joves per accedir a un habitatge i deixar la casa familiar, assenyala que l’autonomia residencial de la població jove a Catalunya a finals del 2021 no va aconseguir els nivells assolits el 2019.

Malgrat no superar les cotes que es van registrar dos anys enrere, just abans de la covid, en el segon semestre del 2021 Catalunya era la comunitat autònoma en la qual les persones joves presentaven uns majors nivells d’activitat i ocupació.

El 2021, Catalunya liderava la taxa d’activitat i ocupació de la població d’entre 16 i 29 anys, per davant de la Comunitat de Madrid, l’Aragó i el País Basc.

Aquesta major inserció dels joves catalans al mercat laboral va acompanyada d’una menor repercussió de la temporalitat i la subocupació.

Comparativament amb altres comunitats autònomes, Catalunya va registrar la menor taxa de temporalitat de la població d’entre 16 i 34 anys, seguida de la Comunitat de Madrid, Illes Balears i Extremadura.

A més, el 2021 a Catalunya hi havia una major proporció de persones joves -el 25,8 %- que treballaven en ocupacions qualificades com a “tècnics i professionals científics i intel·lectuals”.

Entre 2019 i 2021, la taxa d’emancipació residencial dels joves catalans va caure bruscament -més de 10 punts percentuals- entre la població amb estudis superiors finalitzats que, a priori, hauria de comptar amb una posició al mercat laboral més avantatjosa.

A causa de la difícil situació del mercat de l’habitatge a l’Estat, per a molts joves l’única opció viable és compartir un pis de lloguer; les demarcacions amb pisos més econòmics a Catalunya són Lleida i Tarragona.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.