Les Festes del Tura, amb la potència que les caracteritza
Un centenar de propostes per a tots els públics basteixen el programa olotí d’aquest any, que recupera el format anterior a la pandèmia
Els Catarres encapçalen el cartell dels concerts, repartits pel centre de la ciutat
La festa major d’Olot d’aquest any (del 7 a l’11 de setembre) ja serà com la de les edicions d’abans de la pandèmia. És un retorn a la normalitat, és a dir, serà de nou un esdeveniment “extraordinari”, va remarcar ahir l’alcalde, Pep Berga, en la presentació del programa, pensat per a tota mena de públic i, de manera especial –es va indicar durant l’acte–, per al familiar. El model i l’estructura segueixen l’esquema clàssic, amb un centenar de propostes distribuïdes sobretot pel centre i amb quatre espais que en seran els escenaris principals: el Firal, el passeig de la Muralla i les places Major i de Campdenmàs. Mentre que les dues primeres jornades, com que són dies feiners, estan destinades al públic local, tant el divendres a la nit com tot el dissabte es preveuen multitudinaris, amb gent provinent d’arreu del país, un fet que caracteritza el Tura.
Concerts
És en aquestes nits de més gent als carrers que actuaran Els Catarres, Biflats, Habla de Mí en Presente (una formació de rumba i tecno que ahir va oferir una petita actuació en la presentació del programa), Germà Negre, Paula Peso i Mabel Flores. En la llista de la resta de dies, hi ha formacions d’estils tan diversos com El Pony Pisador, Sultans of Swing, The Bazaga’s, l’Orquestra Maribel i Lal’Ba. Per a un segment de població diferent, la Maravella serà l’encarregada del tradicional concert de la plaça Major i les cobles Ciutat de Girona i Principal d’Olot, del concert de cobla dels claustres del Carme.
Públic familiar
Tres anys després, la cercavila de la faràndula passarà pels carrers del Barri Vell envoltada d’una gentada, i els balls dels gegants, els cavallets i els cabeçuts (els nans) a la plaça Major es podran gaudir sense restriccions. El paquet de propostes de caire familiar inclou també la festa de l’aigua i l’escuma, la festa Holi, concerts, teatre, les cercaviles infantil i del porc i el xai de la penya Aoapix i el ball dels gegants de Sant Miquel.
Gresca nocturna
Així mateix, es recuperen els esdeveniments de gresca nocturna propis de les festes olotines: la Turinada, el Ball de l’Hora i l’engegada d’ànecs.
En aquests actes, s’hi concentra molta gent, però d’altres que es programen de dia, i que tornen a la graella del Tura, no queden curts: la competició castellera, l’encierru de marrans, la batalla de les flors, el festival de patinatge artístic i el correfoc, que culminarà amb l’espectacle Salve Avernus a la plaça de braus.
Religiosos
A l’ombra del vessant lúdic de la festa, sol passar desapercebut el caire estrictament religiós del Tura, que és la celebració dedicada a la patrona del municipi. En aquest sentit, el dimecres hi haurà el Cant de la Salve i l’ofrena floral, i el dia de la Mare de Déu, la missa concelebrada de les deu del matí, seguida de la processó.
Pregó i cartell
Els artistes locals Tavi Algueró i Àngel Rigall, creadors de desenes de figures de la faràndula, seran els pregoners del Tura d’aquest any. Algueró i Rigall, que són professors de l’Escola Municipal d’Expressió (EME), han creat peces noves i també reproduccions amb materials més lleugers de figures antigues. Quan es va anunciar l’elecció, l’alcalde va explicar que d’aquesta manera es feia un reconeixement a la gent que fa ballar i té cura de mantenir la faràndula.
Quant al cartell –amb una gegantessa d’aire modernista de protagonista–, és obra de l’artista barceloní Eloi Casanovas.
LES XIFRES
Punt Lila fix i itinerant
Les festes d’Olot tornaran a tenir un Punt Lila per atendre qui vulgui informació i qui hagi vist agressions de tipus sexual o n’hagi estat víctima. La parada estarà situada davant de l’església de Sant Esteve. Paral·lelament, hi haurà un equip que, per parelles, es mourà pels espais més concorreguts. La regidora Imma Muñoz i la tècnica Tina Ruiz ahir van fer una crida a apuntar-se per fer aquesta feina itinerant del Punt Lila, ja que en aquests moments el nombre de voluntaris és insuficient. Per oferir-s’hi, cal adreçar-se a sai@casg.cat o al 679 698 447.