Societat

“Alexa, ajuda’m a estalviar llum”

La domòtica entra amb força a les llars: un terç dels catalans ja n’utilitza algun giny

Els assistents virtuals se centren cada cop més en la “intel·ligència ambiental”

Al con­trari que altres inno­va­ci­ons tec­nològiques que han fet figa, com ara les ulle­res de Goo­gle que en algun moment va sem­blar que tot­hom aca­ba­ria duent, les cases con­nec­ta­des ja són aquí. La domòtica ha anat gua­nyant ter­reny els últims anys, impul­sada per la pro­li­fe­ració d’elec­tro­domèstics i tota mena de ginys con­nec­tats a inter­net per tal de ser con­tro­lats de manera més sen­zi­lla, còmoda i efi­ci­ent. I les llars cata­la­nes són espe­ci­al­ment recep­ti­ves a aques­tes inno­va­ci­ons, d’acord amb les enques­tes de mer­cat que es mouen dins el sec­tor tec­nològic. Una de les últi­mes que s’han fet públi­ques, encar­re­gada per Ama­zon, indica que un 34% de les cases cata­la­nes ja dis­po­sen d’algun ele­ment domòtic, men­tre que un altre 16% té pre­vist con­nec­tar-ne algun durant els pròxims mesos. Altres enques­tes, per ara con­fi­den­ci­als, donen valors encara més alts. Així doncs, la domòtica és una rea­li­tat que aporta bene­fi­cis clars i que s’està este­nent a mesura que l’oferta de dis­po­si­tius aug­menta, amb preus més bai­xos i un ús més sen­zill.

“És cert que Cata­lu­nya és un dels ter­ri­to­ris on més s’apre­cia la implan­tació de la llar digi­tal. I, a més, la pre­dis­po­sició per entrar en aquest camp és el doble que la d’altres zones de l’Estat”, con­firma Andrés Pazos, res­pon­sa­ble de desen­vo­lu­pa­ment de negoci d’Alexa a Espa­nya. Jus­ta­ment, l’assis­tent vir­tual d’Ama­zon ha estat una peça clau per impul­sar aquesta digi­ta­lit­zació. Ini­ci­al­ment, les solu­ci­ons domòtiques més avançades i inte­grals reque­rien una cen­tra­leta que s’havia de con­nec­tar física­ment al rou­ter i es ges­ti­o­na­ven des d’una apli­cació pròpia. Ara, per evi­tar com­pli­ca­ci­ons, una bona opció és apos­tar per un alta­veu intel·ligent amb capa­ci­tat per con­nec­tar-hi i ges­ti­o­nar els apa­rells de la casa. Hi ha diver­sos models Echo que ho per­me­ten, i Alexa els mane­jarà per nosal­tres, par­lant-hi si som a prop o fins i tot des de fora de casa, per l’apli­cació. Actu­al­ment, segons Ama­zon, hi ha una gamma de més de 100.000 dis­po­si­tius de llar con­nec­tada de 9.500 mar­ques dife­rents que són com­pa­ti­bles amb Alexa.

“Als noranta la domòtica era una opció per a cases de luxe. Els alta­veus intel·ligents amb Alexa estan aju­dant a demo­cra­tit­zar-ne l’ús. Són un pri­mer dis­po­si­tiu per cen­tra­lit­zar molts ser­veis i orga­nit­zar la casa a la mida de cadascú”, explica Pazos. De fet, la tendència és tan evi­dent que l’últim model de la marca, l’Echo Show 15, ja dis­posa en la seva gran pan­ta­lla d’un espai per con­tro­lar els apa­rells con­nec­tats de la casa. Els números de la com­pa­nyia també ava­len aquesta trans­for­mació: l’últim any, els usu­a­ris d’Alexa a l’Estat han aug­men­tan un 90%, i una ter­cera part tenen diver­sos alta­veus con­nec­tats a casa.

Un dels avan­tat­ges d’enllaçar la domòtica de la casa amb Alexa és que es poden esta­blir ruti­nes (pro­gra­mació de diver­ses acci­ons acti­va­des amb un únic coman­da­ment) que aju­den molt en el dia a dia. Per exem­ple, es pot fer que en dir-li “bue­nos días” –l’absència del català entre els idi­o­mes dis­po­ni­bles con­ti­nua sent un greu dèficit– s’aixe­quin les per­si­a­nes i s’encen­gui la cafe­tera men­tre l’alta­veu anun­cia la pre­visió mete­o­rològica i l’agenda de la jor­nada.

L’eficiència, el pròxim pas

El pròxim repte que afron­ten els desen­vo­lu­pa­dors d’Alexa és que ara faci un pas més enllà i adqui­reixi “certa consciència medi­am­bi­en­tal” i sigui més pro­ac­tiva en aquest sen­tit. Com­bi­nant tota la infor­mació de què dis­posa, podria jugar amb termòstats, per­si­a­nes i altres ele­ments en funció del clima, o dema­nar-te si t’has dei­xat algun llum encès si no qua­dra amb els teus patrons d’ús habi­tual. De moment, però, si dema­nem a Alexa que ens ajudi a estal­viar llum, ens reco­mana que revi­sem si podem abai­xar la potència con­trac­tada, que no està pas mala­ment.

LA FRASE

Abans la domòtica era una opció de luxe, però Alexa n’està democratitzant l’ús per preu i facilitat
Andrés Pazos
responsable de negoci d’Alexa a l’estat

LA XIFRA

690
milions de peticions
relacionades amb la llar digital han fet a Alexa els usuaris de l’Estat durant l’últim any.

La seguretat de la llar, l’aspecte més valorat pels usuaris catalans

Segons una enquesta d’Ipsos a consumidors catalans, la seguretat i la vigilància de la llar figuren entre els grans avantatges relacionats amb la domòtica, juntament amb la comoditat. Un 51% dels usuaris se senten més protegits tenint una llar connectada. I no resulta gaire complicat, perquè es poden trobar videocàmeres com la Blink per poc més de 20 euros.

Els endolls i els llums connectats són els primers dispositius que entren a les cases intel·ligents

Aquests dos elements s’han generalitzat tant que la tipologia i la gamma de preus són molt variats. A més de l’estalvi energètic, també són especialment útils per simular presència quan no som a casa. Normalment funcionen amb aplicacions pròpies, però és recomanable que siguin compatibles amb els assistents de veu per facilitar-ne l’ús.

La compatibilitat, un factor a tenir molt en compte

Cada cop més electrodomèstics se sumen a la interconnexió domòtica. Els últims models de l’aspiradora Roomba netegen quan detecten que marxem de casa i es poden dirigir demanant a Alexa o Siri que la faci netejar “sota la taula“ o “a l’habitació dels nens”.

Els més valents fins i tot disposen d’un pany digital

Els tendals, el menjador del gat, les persianes, el sistema de rec... qualsevol element de la casa ja es pot connectar a la xarxa i utilitzar remotament. Els més agosarats també tenen intèrfons i panys digitals per si cal obrir la casa des del mòbil quan no hi som. Lògicament, també tenen càmeres de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.