Societat

Ajudes per les destrosses de la pedregada de la Bisbal

El fenomen inusual, amb pedres de gel de més de 10 centímetres, va causar la mort d’una nena de 20 mesos

Un infant de 13 anys, en estat crític per la caiguda d’una branca a Vilanova del Camí

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha convocat per a aquest migdia un minut de silenci per la tràgica mort de la nena de 20 mesos que dimarts al vespre va rebre l’impacte d’una de les pedres de la virulenta calamarsada. La nena, que segons va detallar la policia local era al pati interior de casa seva quan la caiguda d’una pedra li va provocar el traumatisme, va ser traslladada a l’hospital Trueta de Girona, on va morir a la matinada.

La forta pedregada va sorprendre per la virulència i la grandària inusual amb pedres de més de 10 centímetres. La calamarsada va deixar un rastre de destrucció en els centenars de cotxes abonyegats i amb els vidres trencats pels impactes de les boles de gel. També van patir importants desperfectes teulades i finestres d’edificis i immobles on la pedra va foradar i tapar les canonades. L’afectació va anar més enllà del nucli urbà i es van malmetre moltes naus del polígon industrial de Vulpellac, així com els camps de blat de moro de la zona. En algunes finques, les destrosses en teulades d’uralita on les pedres van travessar les cobertes suposen un problema afegit perquè la retirada d’aquest material implica un tracte especial perquè és contaminant. Més enllà dels danys materials, els Mossos d’Esquadra van confirmar que s’havien atès fins a 67 persones per ferides provocades per la tempesta al CAP i d’altres a l’hospital de Palamós.

El govern va anunciar ahir que activarà línies d’emergència per ajudar l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, una de les zones més castigades per la forta pedregada. El vicepresident, Jordi Puigneró, que ahir va visitar el municipi acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va assegurar que s’avançaran aquests diners i posteriorment, quan s’acabin d’avaluar tots els danys, s’estudiarà si cal declarar el municipi com a zona catastròfica.

Puigneró, en aquest sentit, va assegurar que “encara és prematur” i va recomanar als ciutadans que tenen danys materials que contactin amb la seva companyia d’assegurances per resoldre les destrosses.

Les ajudes d’emergència anunciades pel govern català es destinaran a millores a l’espai públic com ara l’enllumenat o a reparar els danys a la teulada de l’ajuntament de la Bisbal i el sostre de vidre al Terracotta Museu, que es va trencar amb la pedra.

La tempesta de dimarts va mantenir en alerta durant tot el dia d’ahir els Bombers de la Generalitat, que van rebre més d’un centenar d’avisos, la majoria per filtracions o acumulacions d’aigua, sobretot a municipis de l’àrea metropolitana. El pitjor episodi va passar poc després de les sis de la tarda, quan els Bombers van rebre l’avís que la caiguda d’una branca d’un arbre havia ferit un menor a Vilanova del Camí. L’infant, de 13 anys, va ser traslladat a l’hospital Sant Joan de Déu en estat crític i a l’hora de tancar aquesta edició es desconeixia quina havia estat la seva evolució.

Els Bombers van ajudar a sortir dels vehicles dos conductors atrapats per l’acumulació d’aigua, un d’ells a la Riera Bonet de Molins de Rei, i el segon ocupant del cotxe que circulava per la ronda Europa de Vilanova i la Geltrú. Al municipi de Badia del Vallès, també s’hi van desplaçar a mig matí per revisar la coberta del complex esportiu, que per culpa del temporal de pluja i vent va obligar a tancar la piscina infantil que hi ha a les instal·lacions.

Esclafit a Vilafranca

Un esclafit acompanyat d’una tempesta de pedra, que va durar poca estona, va inundar carrers i va tombar arbres ahir a la tarda a Vilafranca del Penedès. La forta pluja, amb vents superiors als 70 quilòmetres per hora, va deixar destrosses importants al parc Tívoli i es va tallar al trànsit la carretera BP-2121 per la caiguda d’un arbre. La intensa pluja va obligar a suspendre la jornada castellera que havia començat abans d’hora per l’amenaça de pluja i es van traslladar sota cobert actes de la festa major que se celebra aquests dies al municipi.

El temporal, amb ratxes fortes de vent, es va desplaçar i va fer caure arbres als carrers de Barcelona ocasionant destrosses als cotxes aparcats a diferents punts de la ciutat. El telèfon d’emergències 112 havia rebut fins a les sis de la tarda d’ahir 519 trucades relacionades amb les tempestes: 192 s’havien fet des de l’àmbit del Barcelonès; 97, des del Vallès Occidental, i 87, des de l’Alt Penedès.

LES XIFRES

4,7
són els litres que van caure a la Bisbal. La pedregada va descarregar amb poca pluja
67
persones van trucar al 112 dimarts al vespre perquè havien resultat ferides per la pedregada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries