Societat

El Mercat del Bolet de Cal Rosal s’avança per les pluges

Els paradistes auguren una “bona temporada” i asseguren que la qualitat és excel·lent

Les pluges de finals d’agost han fet aflorar els bolets abans de l’habitual. Això ha permès avançar una setmana l’obertura del Mercat del Bolet de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà). Els paradistes auguren una “bona temporada” i afirmen que la qualitat és extraordinària. “Ara comencen a sortir, sobretot el rovelló i el cep”, ha explicat la Carla Martínez, que regenta una de les botigues. La seva àvia hi aporta la saviesa i l’experiència, ja que sovint ajuda als boletaires amateurs a discernir “els bolets bons dels dolents”. “La gent a vegades ho cull tot i es poden intoxicar”, adverteix la Lluïsa Vilalata, que fa deu anys que té parada al mercat. Ella assegura que el bolet del Berguedà “és fantàstic” i que hi ha preus “per totes les butxaques”.

La majoria de rovellons que ven la Lluïsa són de la zona del Pedraforca i de Gósol i el cep és de “més amunt, de la zona de la Molina”, detalla. “El preu varia molt: si és de botó, és més car, si és més gran, és més barat”, informa tot afegint que el cost no ha variat respecte a l’any passat.

Els paradistes celebren que s’hagi avançat l’obertura del mercat, però diuen que “la gent encara pensa més en platja que en bolets” perquè encara fa molta calor. Tot i això, l’afluència de visitants al Mercat del Bolet ha estat constant durant tot el diumenge al matí. Alguns tornen de buscar bolets i acaben d’omplir el cistell al mercat. A més, aprofiten l’experiència dels paradistes per tirar els que són tòxics. Així ho ha fet la Ruth, una veïna de Terrassa que s’ha llevat d’hora per anar a buscar bolets prop de Berga. Alguns dels que ha collit eren dolents, però està satisfeta perquè ha trobat algun rovelló.

L’àvia de la Carla Martínez és una gran coneixedora dels bolets que afloren a la zona i, a més de netejar-los amb molta cura i precisió, ajuda als visitants inexperts a descartar els dolents. La seva néta assegura mig de broma que això també els ajuda a l’hora de fer calaix.

A més de parades específiques de bolets, al mercat també hi ha productes gastronòmics de proximitat del municipi i la comarca, com embotits, mels, formatges i pa artesanal. El mercat es mantindrà obert fins que duri la temporada, que acostuma a allargar-se fins al novembre.

L’Ajuntament ha programat actes paral·lels al mercat alguns caps de setmana. El 24 i 25 de setembre se celebrarà la Festeta de la Cervesa Artesana; el 22 i 23 d’octubre la Festa del Bolet de Cal Rosal; i finalment, el 30 d’octubre hi haurà una nova mostra del Mercat de Productors del Berguedà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona