Societat

Almenys 10 morts i 4 desapareguts per les pluges torrencials al centre d’Itàlia

Durant l’episodi ha caigut l’equivalent a un terç de les precipitacions de tot l’any

Els alcaldes de les poblacions més afectades es queixen que no van ser alertats de la gravetat del perill

Almenys 10 persones han mort i 4 han desaparegut al centre d’Itàlia pels fortíssims aiguats que han devastat diverses poblacions de la província d’Ancona, a la regió de les Marques. Les pluges ja han acabat en aquesta zona i ara es desplacen cap al sud.

Durant l’episodi s’han acumulat 400 litres d’aigua per metre quadrat en poc més de dues hores, un volum equivalent a “un terç de les pluges que han caigut durant tot l’any”. “Ha estat un fenomen molt violent”, ha assegurat aquest divendres Fabrizio Curcio, el responsable de la Protecció Civil italiana. Curcio s’ha desplaçat a l’àrea afectada per supervisar les tasques de rescat i reunir-se amb les autoritats locals.

Uns dos-cents bombers i diversos helicòpters treballen des de dijous a la nit a les zones més castigades pels ruixats, entre les províncies d’Ancona i Pesaro-Urbino, per buscar els desapareguts.

La força del temporal ha provocat despreniments de terra que han formant grans torrents d’aigua i fang, que han arrasat diversos pobles, que no van ser alertats del perill.

A la zona de Senigallia, a Ancona, s’han recuperat els cossos de quatre morts en un garatge, així com els de dos altres homes. Una altra víctima s’ha localitzat dins del seu vehicle, arrossegat per l’aigua. Una altra persona que hi viatjava s’ha pogut salvar en agafar-se a un arbre.

El desbordament del riu Missa a Castelleone di Suasa ha arrossegat un altre cotxe en el que hi viatjaven una mare i el seu fill. Els bombers han aconseguit rescatar la dona però el nen, de vuit anys, es troba desaparegut. L’alcalde de la localitat ha descrit com a “situació apocalíptica” l’estat en què ha quedat la zona.

El coordinador d’emergències, Luigi D’Angelo, ha relatat que en poc temps els carrers “s’han convertit en rius”. D’Angelo ha explicat que “la calor d’aquests dies, en xocar amb una cèl·lula d’aire fred, ha desencadenat aquests  “tan violents fenòmens”.

El director de Protecció Civil ha avisat que “cal preparar-se per a un hivern difícil” i “acostumar-se a fenòmens com aquest, que cada vegada seran més abundants”.

Diversos alcaldes de la zona han lamentat que ningú els avisés del perill que s’apropava. El de Sassoferrato –també a Ancona i un dels pobles més afectats, amb diversos desapareguts– ha criticat que no han rebut cap avís especial que els advertís que alguna cosa així podia passar, només una alerta comuna per vent i pluja.  “Res ens feia presagiar aquest desastre. Tot ha succeït en l’espai d’una hora. Ara el cel està ennuvolat”, ha dit Maurizio Greci.

Massimo Olivetti, el batlle de Senigallia, considerada la zona zero del desastre, ha corroborat que “ahir no hi va haver cap alerta meteorològica, excepte pel vent, per la qual cosa no érem conscients d’aquest tipus de perill”. “Pel que sembla va ser una cosa sobtada”, ha apuntat. Olivetti ha indicat que “el problema és que Senigallia té un torrent i quan plou es converteix en una amenaça per a tota la ciutat”. L’alcalde ha explicat que els efectius de Protecció Civil han aconseguit arribar a les zones inundades cap a la mitjanit.

La tragèdia es produeix enmig de la campanya per als comicis del pròxim dia 25, una circumstància que ha mobilitzat la solidaritat de totes les formacions polítiques. El Partit Demòcrata (PD), la màxima formació progressista del país, ha cancel·lat totes les activitats electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia