Societat

França denuncia Elna perquè reconeix l’ús del català al ple

L’Ajuntament va modificar el reglament el 21 d’abril d’aquest any

“Anirem a judici i guanyarem”, diu l’alcalde

El 21 d’abril d’aquest any Elna es va convertir en el primer municipi de la Catalunya del Nord a reconèixer el dret a parlar en català als plens municipals. Abans de canviar el punt 19 del reglament intern, que també permet llegir els actes oficials en català, l’Ajuntament va consultar serveis jurídics que no van veure cap obstacle a regular l’ús del català a la cambra local. La mesura, que reconeixia la necessària traducció al francès, pretenia posar fi a la polèmica que generava la utilització de la llengua catalana per alguns regidors. I el tema semblava resolt fins que el prefecte dels Pirineus Orientals ha portat davant la justícia la decisió municipal. La denúncia ha estat presentada al Tribunal Administratiu del Montpeller després que el prefecte enviés una carta a l’alcalde, Nicolas Garcia, demanant l’anul·lació de la disposició.

Garcia ha explicat que com a resposta l’Ajuntament va exposar els seus motius i va comunicar que es mantenien ferms perquè, jurídicament, la decisió era correcta.

L’argumentació del prefecte parteix de la premissa que l’única llengua oficial de la República francesa és la francesa i cita els dos primers articles de la Constitució, on es diu que “França és una República indivisible”.

L’alcalde, en canvi, defensa la legalitat de la mesura i ha anunciat la intenció de presentar un recurs, convençut, afirma, que: “Anirem a judici i guanyarem”, perquè, diu, l’objectiu de l’Estat francès és “aconseguir que ningú més ho demani”.

Garcia lamenta la decisió del prefecte i entén que “al·legar que parlar deu minuts en un ple pot posar en perill la República francesa és ridícul i un insult per la República Francesa”. Critica, a més, la contradicció de presentar aquest recurs quan l’Estat francès, entre altres coses, “ha signat que d’aquí a 10 anys els alumnes que ho desitgin puguin aprendre català”.

Per Garcia la denúncia tindrà justament l’efecte contrari del que persegueix. “Si guanyem, i jo crec que sí, hi haurà altres ajuntaments que faran el mateix.”

LA DATA

21.04.22
Elna
es converteix en el primer municipi de la Catalunya del Nord que reconeix el dret a fer servir el català als plens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona