Societat

Societat

La Mercè és bullici

gentada

Milers de persones als carrers per celebrar la festa major de Barcelona obliguen a regular l’accés a la plaça de Sant Jaume

La pluja caiguda de matinada obliga a suspendre concerts però no desllueix el dia gran

El correfoc , al nou emplaçament del passeig de Gràcia, farà que avui la ciutat torni a tronar

La Mercè ha fet tornar el bullici als carrers de Barcelona. Ja està, ja ha passat tot, la ciutat ho sap i ahir va ser el dis de celebrar-ho amb riuades de gent amunt i avall i ganes de deixar-se emportar per la gresca, que si no és bullici, la Mercè no és.

El rovell de l’ou, la plaça de Sant Jaume, ja intuïa a primera hora del matí que la d’ahir seria una jornada important. Poc abans de les deu hi havia nervis, com els dels actors abans que el teló s’aixequi o els esportistes quan falten pocs minuts perquè arrenqui la competició. Al pas entre Sant Jaume i la plaça de Sant Miquel, els bastoners feien l’últim assaig, una mica més enllà les gralles es posaven a to i un nen, assegut en un cotxet, agafava forces enfonsant la forquilla en una carmanyola d’arròs i mongeta verda. Un senyor esmorzar per a un dia d’anar-hi.

Tot estava a punt per alçar gegants i les feres del bestiari i iniciar la caminada del seguici popular fins a la plaça de la Mercè, espai que el dia de la patrona té reservat un especial protagonisme. Carrer Ciutat avall, la marxa dels cavallets, l’àliga i companyia es creuava amb un altre tipus de professó molt pròpia dels carrers del casc antic, la de turistes seguint el paraigua alçat d’una guia.

Paraigües ahir, sí, però tancats, que santa Eulàlia va ser clement permetent que ja a migdia lluís el sol després de plorar amb força la matinada anterior, tant que va obligar a suspendre els concerts de la primera nit de festa per evitar problemes amb l’aigua.

A la basílica de la Mercè, fins on es va desplegar el seguici, ahir hi manaven el cardenal Omella i el tinent d’alcaldia Batlle. El regidor de Seguretat es va convertir en l’amfitrió d’una missa que no surt en el programa oficial de la festa, mentre que l’arquebisbe va fer servir el castellà, “perquè ho entengui tothom”, quan va anunciar que passarien el raspall.

I mentre a missa es grataven la butxaca, a fora, fent temps, castellers, geganters, bastoneres, qui més qui menys buscava un bar al carrer Ample on fer un mos abans de prosseguir la festa. I entre mossec i mossec, la conversa, i a la plaça hi anava arribant gent, i els decibels pujaven i l’ambient s’escalfava entre tocs de campana i gralles que tornaven a assajar; bullici de la Mercè en efervescència.

El seguici d’anar a l’ofici és d’anada i tornada, i a les dotze del migdia la Banda Municipal, interpretant el Mi Barcelona, del compositor Julio Laporta, encapçalava la caminada cap a l’ajuntament, seguida de la policia, els periodistes, la primera de tots els regidors, Ada Colau, i la resta de la corporació. És un acte simpàtic en què els regidors van a peu pla, obrint-se pas entre la gent, que ahir no era gaire la que volia veure passar la comitiva consistorial.

La festa de la Mercè és una celebració nova. Santa Eulàlia va ser destronada a finals del segle XIX i des d’aleshores hi ha tradicions, com ara la del seguici sortint de missa, que encara no ho són del tot. Això sí, la banda tocant a tot drap i bullici, bullici de festa major que va esclatar en arribar músics, gegants, bestiari i castellers a la plaça.

Sant Jaume rugia mentre les camises de colors s’enfilaven amunt, i el bullici es traslladava a l’interior de l’ajuntament. Una tradició ja consolidada entre la premsa és la d’escoltar els líders polítics locals un cop arriben a la casa consistorial, i ahir no va ser menys. Maragall va dir que l’any vinent, amb l’Ajuntament renovat, a Barcelona hi “deixarà de tronar”. Munté va tronar contra Colau, per haver polititzat el pregó; Bou va llançar un llamp contra els seus, “el PP encara no té candidat”, i Collboni va dir una obvietat però que definia perfectament el dia: “La ciutat bull.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES