Societat

Alliberades al Ter sis tortugues d’estany més

El Consorci del Ter ha deixat anar els exemplars a la finca en custòdia fluvial de Colomers-Foixà, amb l’objectiu d’anar recuperant aquesta espècie amenaçada al Baix Ter

El Consorci del Ter va alliberar ahir al matí sis exemplars més de tortuga d’estany a la finca en custòdia fluvial a Colomers-Foixà, dins del projecte Recuperació de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al riu Ter. L’alliberament, en el qual van participar els alumnes de 6è de primària de l’escola Les Moreres de Flaçà, es va realitzar a l’espai Xarxa Natura 2000, ZEC Riberes del Baix Ter. En l’acte també va participar Teia Puigvert, directora del Consorci del Ter, i Joan Budó, director del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera (CRT).

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals on les poblacions continuen sent víctimes de la desaparició i la degradació dels seus hàbitats. D’aquesta manera, es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona i que està classificada com a espècie en perill d’extinció. El principal problema per a la seva recuperació, a part d’uns estocs extremadament reduïts, és, principalment, la desaparició del seu hàbitat, a més de la depredació i la competència amb altres tortugues. En aquesta línia, en els últims set anys, des del Consorci del Ter s’hauran alliberat més de 210 exemplars d’Emys orbicularis en diferents punts fluvials del Baix Ter.

Les tortugues es crien en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els dotze últims exemplars que quedaven d’aquesta espècie. Cada tortuga està marcada amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini.

Tot aquest projecte de recuperació de l’espècie va començar a donar els primers fruits l’any passat, quan a la primavera del 2021 es van detectar les tres primeres cries nascudes en llibertat. Pesaven uns 5 grams i mesuraven menys de tres centímetres de longitud de closca.

El seguiment i la detecció dels primers nounats va permetre determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, ja que tenen un bon creixement i s’han començat a reproduir. De fet, aquest any s’han constatat desplaçaments significatius entre nuclis de reforçament poblacional; és a dir, tortugues d’estany alliberades a Sobrànigues s’han desplaçat fins a Foixà.

LA XIFRA

210
és el nombre d’exemplars
d’‘Emys orbicularis’ que s’han alliberat en els últims set anys al Baix Ter.

LA DATA

1992
és l’any
en què es van capturar les dotze últimes tortugues que quedaven d’aquesta espècie.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona