Societat

França no preveu reobrir el coll de Banyuls com a mínim fins al 2023

S’obre, però, a estudiar reobertures parcials

El coll de Banyuls no s’obrirà, com a mínim, fins l’any que ve. El prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, ho ha anunciat en un comunicat després de reunir-se amb l’associació Albera sense fronteres. Furcy diu que no es donen les condicions per fer-ho però es compromet a estudiar reobertures parcials. El prefecte entén les peticions dels municipis afectats a nivell econòmic i “simbòlic” però remarca que la demanda s’inscriu en un període de gran pressió migratòria i que el risc terrorista no s’ha de “minimitzar”. També alerta de la possibilitat que el coll de Banyuls es converteixi en una ruta alternativa per a la delinqüència i els fluxos migratoris.

El pas fronterer entre Espolla i Banyuls de la Marenda (Rosselló) es va tancar l’11 de gener del 2021 amb un filera de rocs per ordre precisament de la prefectura dels Pirineus Orientals -la representació del govern francès a Catalunya del Nord-, que al·legava que volia “contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista”. El prefecte es va reunir a principis de setembre amb l’associació Albera sense fronteres.

A la trobada, el prefecte els va manifestar que entenia les seves demandes i els perjudicis que la situació provoca als territoris afectats però va precisar que tot plegat s’inscriu en un context de creixent pressió migratòria. En dades, la prefectura sosté que ha augmentat un 15% respecte al 2021 i un 24% durant les deu últimes setmanes en comparació amb el mateix període de 2021.

A més, afirma que aquest increment es produeix sobretot en les arribades a França des d’Espanya per l’eix mediterrani (+82,5% al sector de la Costa Vermella) i un fort augment del trànsit rodat.

També va recordar que França ha restablert temporalment els controls a les fronteres interiors de la Unió Europea des del novembre de 2015 per tal d’evitar el màxim possible risc terrorista i controlar els fluxos migratoris. I que després de la visita del president francès Emmanuelle Macron al Pertus, el novembre del 2020, els controls fronterers s’han doblat.

En aquest sentit, el prefecte considera que en vista d’aquest objectiu no es donen les condicions per reobrir el coll de Banyuls i cita diversos motius. El primer: el risc terrorista que “no s’ha de minimitzar”. També apunta a un augment dels intents del crim organitzat per creuar la frontera per narcotràfic i contraban de cigarrets i creu que el coll de Banyuls podria convertir-se en una “ruta alternativa” de la delinqüència i els fluxos migratoris.

D’altra banda, remarca que els controls “reforçat” estan donant resultats i que, a principis del 2022, es van retornar a Espanya 9.457 estrangers en situació irregular; es van enxampar 512 menors no acompanyats i 120 traficants i es van comissar 4 tones de cànnabis, 1kg d’heroïna i es van detenir 67 persones més.

Malgrat això, remarca que tot i el tancament, durant aquest any en aquest punt s’han detingut 64 estrangers en situació irregular i s’han fet diversos arrestos a l’entorn relacionades amb el crim organitzat.

Per tot plegat, el prefecte va comunicar a l’associació que no es planteja reobrir aquest pas abans que acabi l’any. Tot i això, es va comprometre a estudiar la possibilitat de fer-hi reobertures parcials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona