Societat

Alguns protagonistes 41 edició parlen de la màgia, els secrets, les alegries i l’empatia que comporta la celebració de la fira lúdica i cultural a Santa Coloma de Farners

Torna la Festa de la Ratafia

La colla que gaudia de la vida i l’amistat va convertir una aposta lúdica i la reivindicació d’un licor dolç i oblidat en un símbol d’identitat
Em fan sentir estimada i em donen l’alegria de poder-los ensenyar el que jo vaig aprendre de la meva mare i la meva sogra

Ho expliquen la Carme Barbé i la Siseta Camps en una entrevista que recull el programa de la gran festa que any rere any omple els carrers de Santa Coloma de Farners. «Fer ratafia és una manera de viure, estàs tot l’any pensant a arreplegar herbes, vas caminant a certs llocs a recollir flors o plantes, prepares tots els estris per fer la barreja», diu una. «El que més m’agrada –diu l’altra– és que la casa s’omple d’alegria. Gent de tot el poble i de totes les edats em venen a veure, em demanen consell i fan ratafia amb mi. Em fan sentir estimada i em donen l’alegria de poder-los ensenyar el que jo vaig aprendre de la meva mare i la meva sogra. Saber que tot aquest coneixement seguirà i no es perdrà em fa molt feliç.» En aquest aspecte, Astrid van Ginkel, un dels grans noms de la botànica, que fa moltes dècades que treballa per la divulgació de les virtuts de les herbes i que serà nomenada confraressa l’honor de la festa, assegura: «La ratafia és cultura i poesia perquè és plena de colors i sabors. La cultura tradicional dona respostes al present i ens ajuda a interpretar les transformacions actuals. Té un pes i bagatge que significa passat, present i futur perquè la ratafia de l’any vinent no sabem com serà.»

Les tres ratafiaires coincideixen a no guardar el secret de l’elaboració d’un licor que, segons elles, té un punt de misteri i màgia. Així, la Siseta Camps ha declarat que en els primers anys de la festa un productor de ratafia li va retreure que expliqués la recepta de la seva mare i la seva àvia a una senyora «perquè les receptes eren secretes i no s’havien de donar». Ella li va respondre que era un llibre obert per a tothom qui vulgui aprendre a confeccionar l’essència. La Carme Barbé es mostra convençuda que el que dona un punt especial al licor és l’herba de Sant Joan i remarca que «al final el secret és fer el que t’agrada i tenir una bona mestra, com la Siseta. I també molta pràctica, anar fent ratafia cada any, mirar què pots fer millor i anar ajustant la teva recepta.»

L’Astrid, per la seva banda, no té cap problema a fer pública la composició d’una beguda en la qual inicialment barreja anís i aiguardent, a la qual, segons ha publicat, afegeix: «marialluïsa, orenga, poniol, espígol, farigola, flor de saüc, fonoll, sajolida, romaní, espernallac, llorer, sàlvia, regalèssia, hisop calèndula, safrà... cinc nous verdes amb pela, tres peles de taronja i una de llimona. De les espècies hi poso anís estrellat, comí, cardamom claus, flor de macís, nou moscada, angèlica, vainilla, canyella, dictam de creta, gingebre. Ho barregem en un pot gran de vidre i hi afegeixo l’anís a 40 dies a sol i serena».

La festa tornarà a omplir la capital de la Selva d’alegria i activitats. Qui els ho havia de dir a en Francesc Pla, en Josep Maria Casas, en Pep Solà, en Xavi Massó i tota la colla de joves que gaudien de la vida i l’amistat i van convertir una aposta lúdica i la reivindicació d’un licor dolç i oblidat en un símbol d’identitat, en l’espurna que va iniciar el renaixement cultural, social i polític d’una ciutat que ha sabut transformar En el pròleg del llibre 25 anys de la Festa de la Ratafia, escrit per Marc Alsina, en Josep Maria Casas va escriure: «Els joves colomencs d’aquell anys vuitanta..., empesos per l’esperit de la renovació i a la vegada amarats d’interès per una celebració que s’esvaïa varen bastir una primera celebració divertida, a la qual es va donar continuïtat sense que en aquell moment es pretengués transcendir més enllà d’un àmbit local, ni imaginar que, temps a venir, aquell festejament es convertiria en l’esdeveniment festiu en què s’ha convertit» Quatre dècades després, com escriu el batlle Joan Martí a la introducció del programa: «La ratafia és saviesa entre àvies i netes, és lluita contra la MAT i és diàleg constant entre persones civilitzades que lluiten pel progrés i la millora de la nostra societat.» Que la festa sigui grossa i la ratafia vagi de gust.

Astrid van Ginkel, confraressa d’honor

Llicenciada en biologia i farmàcia, l’Astrid van Ginkel (Reus, 1964) va complementar les seves carreres amb les especialitzacions de botànica, ecologia i productes naturals.En una entrevista que el 2017 li va fer l’Albert Compte per a Surtdecasa. cat va declarar: «L’especialització en la carrera de biologia va ser de botànica i ecologia i la de farmàcia va ser de productes naturals. Per tant, en el moment d’estudiar ja anava obrint un camí vers l’aplicació dels vegetals a la vida quotidiana. Després, la meva feina desenvolupada en empreses del sector, els articles escrits, les noves coneixences i la meva vida en una masia des del 2001 m’han fet evolucionar fins el que soc i faig ara mateix. M’interessen molt tots els usos i aprofitaments de les plantes, les relacions socials de les plantes entre si, amb l’ésser humà i els animals. Em criden molt l’atenció les flors i herbes silvestres que omplen, complementen i condimenten un plat, a més de nodrir. El cultiu casolà que permet allargar l’estacionalitat de les plantes silvestres.»

Convertida en un referent per a tots aquells que tenen alguna relació amb les plantes, autora de molts articles de divulgació i col·laboradora en diversos llibres, entre altres El huerto ecológico, 2012, d’editorial Larouse, quan la van nomenar confraressa d’honor de la Festa de la Ratafia va declarar: «Molt sovint un premi es valora per qui el dona i no pas per qui el rep.Venint de la Confraria de la Ratafia, el valor es multiplica... En el meu cas aquest premi gaudeix d’un triple valor. En primer lloc, en valoro que sigui una entitat com és la Confradia de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, compromesa amb la cultura, a divulgar l’ànima d’una beguda catalana, una entitat amb ànim de continguts de qualitat, vinculada amb la protecció del medi ambient, a traslladar un coneixement ancestral als menuts i tota una colla de qualitats destacables.» Contenta perquè la festa puja any rere any Astrid van Ginkel ho veu com una oportunitat per cohesionar-se i crear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós