Societat

Guterres adverteix que “el món envia senyals de socors”

El secretari general de l’ONU inaugura la cimera mundial sobre el clima alertant de l’escalfament global

Més de 120 caps d’estat es troben avui a Egipte per acordar accions per combatre el canvi climàtic

“Senyals de socors.” Així és com es va expressar el secretari general de l’ONU, António Guterres, en la seva intervenció durant la inauguració de la cimera sobre el clima més important del planeta, la Cop27. Guterres, que parlava via videoconferència davant de periodistes d’arreu del món i de representants de més de 200 països, feia referència als missatges que el planeta hauria enviat durant els darrers vuit anys, els més càlids mai registrats.

Guterres va ser ahir el plat estrella de l’esdeveniment, que enguany se celebra a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh. El diplomàtic va presentar al món la investigació de l’Organització Meteorològica Mundial. Segons aquest organisme de l’ONU especialitzat en el clima, el planeta s’ha escalfat 1,15 graus des dels temps preindustrials del segle XIX. La meitat d’aquest procés, a més, hauria tingut lloc durant els darrers trenta anys. Uns anys enrere, la comunitat científica s’havia posat com a objectiu evitar que la temperatura del planeta pugés 1,5 graus, però els principals actors globals no han emprès accions significatives per aconseguir-ho. A hores d’ara, múltiples veus expertes consideren que ja és una fita impossible. L’ONU en va recordar les conseqüències, però ja són sabudes per tothom: acceleració del creixement del nivell del mar, desfeta dels pols glacials i onades de calor mai vistes.

“Tots els indicis climàtics són negatius”, deia a la premsa Petteri Taalas, cap de l’Organització Meteorològica Mundial: “Hem batut rècords en els nivells d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, i els impactes del canvi climàtic que estem veient a tot el món són una trucada d’emergència; per això hem de fer aquesta cimera sobre el clima”, deia des de Sharm al-Sheikh.

El món mira a Egipte

Si ahir era el torn de Guterres, avui és el de més de 120 caps d’estat, que faran acte de presència a Sharm al-Sheikh per participar en la cimera. Cadascun dels mandataris arrencarà amb una exposició de cinc minuts en què explicarà què espera de la trobada. Els líders conclouran demà la seva participació en la cimera. Des d’aleshores i fins al dia 18, seran els delegats de cada estat els que miraran de negociar com es pot dur a la realitat les ambicions exposades en la cimera.

Alhora, persones arreu del món segueixen la situació d’Alaa Abdel Fattah, el pres polític egipci de més perfil dels més de 60.000 que hi ha a les presons egípcies. Després de més de 200 dies sense menjar, Fattah, que també és ciutadà britànic, va beure ahir el seu últim got d’aigua. Diu que no beurà fins que sigui lliure. Rishi Sunak, el nou primer ministre del Regne Unit, serà a Egipte avui i demà.

LES FRASES

L’estat del clima mundial és una crònica del caos climàtic
El canvi està passant a una velocitat catastròfica, amb conseqüències nefastes per a la vida de les persones i els hàbitats
Hem d’actuar de manera ambiciosa i decidida; la Cop27 ha de ser el lloc i ara ha de ser el moment
António Guterres
Secretari general de l’ONU

Amnistia denuncia centenars de detencions

Organitzacions de defensa dels drets humans, entre les quals hi ha Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW), han denunciat l’arrest de centenars de persones en els darrers dies que han fet crides a manifestar-se durant la Cop27, inaugurada ahir a Sharm al-Sheikh. En un comunicat, Amnistia informa que més de 150 persones han estat sotmeses a interrogatoris per la fiscalia, mentre que centenars més han estat arrestades. “És un recordatori de la crua realitat de la política egípcia de detencions arbitràries massives per esclafar la dissidència”, diu la nota. Diverses fonts egípcies van informar de l’arrest d’almenys 300 persones en les últimes dues setmanes, inclosos dos periodistes, en relació amb la convocatòria d’una protesta antigovernamental l’ 11 de novembre. A més, les ONG qualifiquen d’“arbitràries i desproporcionades” les mesures restrictives imposades a Sharm al-Shekh. Així, HRW informa que les autoritats han ordenat la col·locació de càmeres a tots els taxis de la ciutat per tenir vigilats els passatgers i els conductors, i recorden que el govern egipci ha obligat els assistents a la cimera a descarregar-se una aplicació que recull informació personal i requereix accés a la càmera, al micròfon i al servei de localització del mòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona