Societat

Societat

Uns quaranta de bon ‘beure’

La 41a Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners consolida el nou model amb el rècord de més de trenta parades especialitzades

El programa presenta activitats, actes i espectacles complementaris per a tothom

Després de sumar 41 anys, la Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners no podia quedar-se quieta. Havia d’innovar i, d’això, en saben, i molt. Com fa el mateix sector, amb una varietat infinita de propostes. De fet, de ratafies, n’hi ha per a tots els paladars, algunes fins i tot rebaixant els sucres; això sí, sense renunciar al millor sabor. La prova: 31 expositors, rècord absolut. Ho explicava el confrare Jordi Roca, mentre al seu voltant es veien les botelles de ratafia passar sense parar sobre el taulell. I hi havia raons de sobres, perquè es podien adquirir les primeres ampolles de l’anyada 2022 de ratafies com ara la Corriols, la Penjada i la Roca Guillera, a banda de les que formen part de la col·lecció de Ratafies 1842. La fira, com és lògic, ha hagut de fer una important reflexió després de la pandèmia. Per això, i segons Roca, s’ha hagut de dissenyar un model de fira prescindint de la tradicional Vela de la Ratafia de la plaça Farners, tot apostant per un format de parades a l’aire lliure.

Poc després de les deu del matí, doncs, a la plaça Farners ja es veia molt d’ambient, que va anar a més durant les hores següents, i més amb el bon dia que feia. A la plaça del Firal es podia fer un recorregut pel tradicional Ratafiàrium, amb una desena de productors alimentaris que mostraven les seves especialitats gastronòmiques; això sí, totes elaborades amb ratafia, a banda d’altres paradistes i artesans repartits arreu de la plaça. Aquesta edició ha continuat amb el model de degustacions, més ordenat i sostenible, a través de tiquets i copes de vidre. Aquest punt també és rellevant, perquè els organitzadors han treballat per reduir el malbaratament dels milers de gots de plàstic que cada any s’utilitzaven per tastar les diferents ratafies presents a la fira. En la passada edició es va iniciar aquest nou model de degustacions i s’ha volgut repetir millorant-lo. I, continuant amb les novetats, aquest any la fira s’ha regat de literatura. Quaranta llunes, quaranta sols, és una obra de l’escriptor colomenc Josep Solà, editada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració de l’Ajuntament. Estem davant una novel·la bastida per Solà que se centra en la Santa Coloma de mitjan segle XIX, on narra la vida d’unes masoveres dels entorns de Santa Coloma, expertes en l’elaboració de ratafia, que acaben organitzant un concurs per determinar quina d’elles la fa més bona.

Una fira, doncs, plena de propostes, amb una enorme varietat de ratafies –una de les quals l’edició especial del 25è aniversari de la Clàssica–, amb un programa farcit de xerrades, activitats i espectacles, que s’allargarà fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona