Societat

La Xina rebaixa una mica més les restriccions contra la covid

Les autoritats anuncien una relaxació més gran de les mesures, tot i les xifres gairebé rècord de casos diaris

Les principals ciutats deixaran de demanar proves negatives per accedir al transport públic o a establiments

La pressió de les protestes a la Xina sembla que ha donat resultat. Les autoritats xineses van anunciar ahir una relaxació més gran de les dures restriccions associades a la seva política covid zero, tot i que el nombre d’infeccions diàries voreja màxims històrics. A les grans ciutats com Pequín o Shenzhen, ja no es requeriran proves negatives per agafar el transport públic, després que el govern hagués declarat que “es donen les condicions per ajustar mesures”, alhora que van negar els rumors d’una “obertura total”.

A la ciutat de Canton, que viu un rebrot amb milers de nous casos diaris de covid que en el passat haurien desembocat en un confinament general, s’ha reprès el transport públic i han tornat a obrir les portes restaurants i centres comercials. “Al meu districte ja no és necessari mostrar un resultat negatiu de PCR per entrar en un establiment”, va explicar a l’agència Efe una resident d’aquesta ciudad de més de deu milions d’habitants, que aquesta setmana va registrar enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat en barris confinats. Estan començant a desaparèixer aquelles llargues cues a les cabines on es feien les proves i que han generat descontentament en la població. A la veïna Shenzhen, també al sud-est de la Xina, tampoc caldrà presentar un PCR negatiu per agafar el transport públic ni per accedir a parcs i atraccions turístiques, tot i que sí que s’ha de provar mitjançant una aplicació de seguiment que no s’ha passat per una zona de risc.

Per la seva banda, la megalòpolis central de Chongqing, amb més de trenta milions d’habitants al seu terme municipal d’una mida superior a la de Panamà, va anunciar recentment que permetrà que alguns contactes propers d’infectats passin la quarantena a casa, la qual cosa suposa un gir considerable respecte de la política vigent durant aquests anys. La directriu de “covid zero”, a la qual la Xina està aferrada des de fa més de dos anys, consisteix en l’aïllament de tots els infectats i dels seus contactes propers, controls fronterers, confinaments parcials i totals als llocs on es detecten casos i proves PCR constants a la població urbana.

A Pequín, que s’enfronta al pitjor brot de covid que ha registrat fins ara, les autoritats van anunciar divendres que tampoc caldrà presentar un resultat negatiu de PCR per accedir al transport públic a partir de dilluns. Tot i això, encara es requerirà un resultat negatiu obtingut en les últimes 48 hores per accedir a determinats llocs com per exemple els centres comercials, que han reobert gradualment com restaurants i cafeteries que serveixen menjar per emportar-se. Aquest requisit ha generat algunes queixes, perquè mentre que han estat retirades moltes cabines de proves a la majoria dels llocs públics continuen sent necessàries.

Neguen l’obertura total

Aquesta lleugera relaxació de les mesures no significa la reobertura total. Així ho va voler deixar clar ahir el govern de Pequín, que va descartar una “obertura total” i, amb aquesta, la fi definitiva de les restriccions. Les autoritats van voler recordar que la pandèmia es troba encara en un “nivell alt” i que, per tant, “no es pot agafar a la lleugera” la situació sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona