Societat

crisi migratòria

Les ONG tornen al Mediterrani després del seu pols amb el govern de Meloni

L’“Humanity 1” ajuda una altra embarcació a salvar 103 persones en un bot pneumàtic, amenaçats per una llanxa ràpida de la Guàrdia Costanera de Líbia

Després del pols que van mantenir a principis de novembre amb el govern italià presidit per la ultradretana Giorgia Meloni, les ONG que es dediquen al rescat humanitari en la mar han tornat al Mediterrani Central, on no es detenen els naufragis de les precàries embarcacions en les quals els migrants intenten arribar a Europa a la recerca d’una vida millor.

El “Geo Barentsz”, operat per Metges Sense Fronteres (MSF) i al qual Itàlia va impedir durant dies el desembarcament de les persones que havia salvat, navega avui amb 164 migrants a bord, entre ells 50 menors no acompanyats, després de dues operacions efectuades en poques hores.

Es tracta de la vintena missió del vaixell d’MSF, la primera després de la crisi amb el govern italià en aplicar la seva nova política antiimmigració de deixar baixar només als migrants vulnerables rescatats per vaixells d’ONG i que també va provocar el mes passat un enfrontament diplomàtic amb França.

Llavors, i després de diversos dies sense concedir un port, el “Geo Barentsz” va ser autoritzat finalment a atracar a Catània (Sicília), però de les 572 persones a bord només es va permetre que desembarquen 357. Després d’una segona avaluació en el vaixell, ja que havia sorgit un brot de sarna i molts sofrien atacs de pànic, les autoritats van permetre baixar a tots.

El mateix li va ocórrer a l’“Humanity 1”, de l’ONG alemanya SOS Humanity, que va arribar al moll sicilià amb 179 immigrants, però només van poder descendir 144 “vulnerables”, mentre que als altres 35 se’ls va permetre només després que es van posar en vaga de fam.

Una tercera nau, l’“Ocean Viking” de l’ONG francesa SOS Méditerránee, amb 234 migrants i que no havia arribat a entrar a aigües italianes a l’espera d’un permís que mai va arribar, va decidir posar rumb a Toulón (França), la qual cosa va provocar la irritació del govern gal.

Malgrat tot ells, no sols el “Geo Barentsz” ha tornat al Mediterrani, sinó també l’“Humanity 1”, que s’ha enfrontat a una perillosa operació per a salvar a 103 persones que viatjaven en un petit bot de goma enmig de les amenaces d’un vaixell armat de la guàrdia costanera líbia.

L’“Humanity 1” va acudir en ajuda de la tripulació del “Louise Michel”, el vaixell de salvament finançat per l’artista d’art urbà britànic Banksy, que després de localitzar als migrants va repartir armilles salvavides, aigua i menjar, mentre esperava l’arribada de la nau de l’ONG alemanya, molt més gran i millor preparada.

Però llavors va arribar una llanxa ràpida de la Guàrdia Costanera de Líbia, “armada amb una metralladora”, que “va agredir verbalment a les tripulacions”, la qual cosa “va deslligar el pànic en el bot de goma i va entrar aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Secomsa a Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona