Societat

ciutat del vaticà

El Vaticà es prepara per acomiadar Benet XVI

Milers de persones es congreguen a la plaça de Sant Pere del Vaticà per assistir al funeral del papa emèrit

Francesc presidirà aquest matí la cerimònia i tanca l’era dels dos pontífexs a l’Església catòlica

Gairebé 200.000 persones van poder acomiadar-se de Benet XVI, mort dissabte passat als 95 anys, després de visitar la capella ardent a la basílica de Sant Pere del Vaticà, que va ser clausurada ahir després de romandre oberta tres dies i de registrar una afluència de visitants molt superior a l’esperada per les autoritats italianes.

Un cop van tancar-se les portes de la basílica, a les set de la tarda, es va començar a preparar el cos pel funeral. Les restes mortals del papa emèrit van ser col·locades en el taüt. El fèretre amb les restes mortals de Benet XVI serà traslladat a la plaça Sant Pere del Vaticà deu minuts abans de les nou del matí per a l’oració del Rosari per part dels fidels congregats, poc abans de l’arribada de Francesc.

El funeral de Benet XVI seguirà els passos que marca el ritu Ordo exequiarum Romani Pontificis, el mateix que es faria servir si fos un papa regnant, tot i que amb algunes variacions perquè era emèrit. Per exemple, es prescindirà de les oracions de les “súpliques finals, les de l’Església de Roma i les Esglésies orientals, que són molt específiques del Papa en actiu”, segons va indicar el director de l’oficina de premsa de la Santa Seu, Matteo Bruni. La cerimònia, que serà “solemne, però sòbria”. S’espera que cent mil persones assisteixin a la missa funeral del papa emèrit, a la plaça de Sant Pere del Vaticà, davant la basílica, segons una previsió de la policia de Roma.

A les sis del matí ja es va començar a permetre l’accés a la plaça, que lentament i ordenadament van començar a agafar lloc.

La cerimònia començarà a 2/4 de deu del matí i serà presidida per Francesc, sent la primera vegada que un papa en funcions oficia el funeral del seu predecessor en més de 220 anys, segons el Vaticà. El papa emèrit va morir el 31 de desembre passat als 95 anys, gairebé deu anys després d’haver renunciat al pontificat per problemes de salut, el febrer de 2013.

Atès que Benet XVI no era un papa en actiu i tampoc cap d’Estat quan va morir, només hi haurà dues delegacions oficials, la d’Itàlia i Alemanya, el país natal del papa emèrit. Les delegacions d’altres països ho faran a títol personal.

Les restes mortals de Benet XVI ocuparan la tomba del seu antecessor, Joan Pau II, a la cripta de sota la basílica de Sant Pere de Vaticà. Així, el cos del teòleg alemany descansarà a les grutes vaticanes juntament amb la resta de pontífexs. El 2011, després d’haver estat proclamat beat, les restes mortals del papa polonès van ser traslladades de la cripta fins a una capella de la basílica.

Abans de ser traslladat a la cripta, el cos de Benet XVI serà dipositat en un taüt de zenc, que després serà col·locat dins d’una caixa de fusta. Els elements que simbolitzen el seu temps en el papa també es dipositaran al costat del seu cos. A Portugal s’ha declarat un dia de dol nacional, mentre que a Itàlia avui les banderes ondejaran a mig pal en els edificis públics de tot el país i Alemanya les campanes repicaran a les onze en memòria del papa emèrit, nascut al país .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona