Societat

MÈXIC

Detingut Ovidio Guzmán, fill del ‘Chapo’, un dels narcotraficants més famosos de Mèxic

La detenció d’un dels líders del càrtel de Sinaloa ha provocat violència, incendis, bloquejos i atacs a Culiacán, al nord del país

Les autoritats han demanat a la població que no surti dels seus domicilis

Ha estat traslladat a Ciutat de Mèxic

Les autoritats mexicanes han capturat aquest dijous Ovidio Guzmán, un dels fills de Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán més buscats pels Estats Units, durant un operatiu que ha desencadenat incendis, bloquejos i atacs a Culiacán (al nord de Mèxic), segons han informat fonts del govern federal als mitjans.

La detenció de Guzmán, un dels líders del càrtel de Sinaloa, es produeix dies abans de l’arribada del president nord-americà, Joe Biden, que dilluns visitarà Mèxic per a la Cimera de Líders d’Amèrica del Nord.

La captura i la violència que ha desencadenat la detenció ha despertat temor a la ciutadania pels records del polèmic ‘culiacanazo’, operatiu en què les forces federals van arrestar el 17 d’octubre del 2019 Ovidio, però el van alliberar hores després per actes violents del càrtel de Sinaloa.

La detenció de Guzmán ha generat bloquejos en diferents vies de Culiacán, capital de Sinaloa, a més d’enfrontaments en diferents punts de la ciutat, així com vehicles incendiats i s’han reportat despulles de vehicles a civils des de dos quarts de cinc de la matinada hora local, cosa que ha paralitzat la ciutat i ha provocat que es tanquin aeroports i es cancel·lin vols per qüestions de seguretat.

Després dels fets, Cristóbal Castañeda Camarillo, secretari de Seguretat Pública a Sinaloa, ha sol·licitat a la població romandre als seus domicilis per salvaguardar-ne la integritat.

“S’estan presentant diferents bloquejos a la ciutat. Ara la invitació a la ciutadania és que si no tenen res perquè sortir, no surtin”, ha dit el funcionari en una entrevista a mitjans.

A més, la Secretaria d’Educació Pública estatal ha suspès les activitats escolars, igual que el govern de Sinaloa, que ha demanat al personal romandre a casa davant els fets violents.

Mentrestant, l’Ambaixada dels Estats Units a Mèxic ha alertat ciutadans nord-americans sobre els fets a Sinaloa i ha demanat evitar viatjar a la zona.

Rubén Rocha, governador de Sinaloa, ha confirmat a través del seu compte de Twitter que des de la matinada d’aquest dijous les Forces Armades han implementat un operatiu i ha demanar a la ciutadania mantenir la calma i deixar que les autoritats culminin amb les tasques.

“Davant els esdeveniments que estan passant a Culiacán, demano a les i els ciutadans conservar la calma i protegir-se a casa seva. Les autoritats estan exercint la seva tasca i els mantindrem informats”, ha escrit.

En ser qüestionat durant la conferència matutina d’aquest dijous, el president mexicà Andrés Manuel López Obrador ha demanat als reporters esperar.

“Espereu-vos”, ha manifestat. “No sabem encara com estan els esdeveniments a Sinaloa, hi ha un operatiu que s’ha iniciat a la matinada i més tard els informarem sobre la qüestió. Més tard s’informarà perquè es tingui la informació precisa, no ens avancem”, ha afegit.

Després de la captura a l’estat de Sinaloa, les Forces Armades han traslladat el fill del ‘Chapo’ a la capital mexicana i l’han posat a disposició de l’agent del Ministeri Públic federal per determinar la seva situació jurídica, ha exposat Luis Cresencio Sandoval, secretari de Defensa Nacional, en una roda de premsa.

Sandoval ha precisat que la detenció ha tingut lloc dijous a la matinada en una operació en què han estat involucrats membres de l’Exèrcit Nacional, la Guàrdia Nacional i altres institucions de seguretat i ha sigut el resultat de sis mesos de treball.

“Ovidio N és qui lidera la fracció Los Menores, afí al càrtel del Pacífic, generador de violència en quatre estats i a la regió nord-oest del país, fill de Joaquín Guzmán Loera, que està pres als Estats Units”, ha declarat el funcionari.

Ha assegurat, a més, que el fill del ‘Chapo’ ha estat traslladat en aeronau de la Secretaria de la Defensa Nacional (Sedena) a la Ciutat de Mèxic.

És “un cop contundent a la cúpula del poder del càrtel de Pacífic”, ha manifestat.

El cap de l’Exèrcit ha reconegut que després de la detenció s’han generat actes violents, com 19 bloquejos i agressions armades, incloent-hi l’Aeroport de Culiacán i la base aèria número 10. A Ciutat de Mèxic s’ha muntat un operatiu de seguretat.

Per la seva banda, Rosa Icela Rodríguez, secretària de Seguretat i Protecció Ciutadana (SSPC), ha destacat que l’operatiu ha estat executat amb estratègia i ha demanat a la població no compartir informació falsa i sense verificar.

“Són moments d’estar units, societat i govern. Cal no oblidar que junts construïm la pau. No venim a guanyar una guerra, venim a construir la pau”, ha puntualitzat.

Ovidio Guzmán López, ‘El Ratón’, juntament amb el seu germà Joaquín Guzmán López, és acusat als Estats Units per càrrecs d’associació delictuosa relacionats amb drogues il·lícites.

D’acord amb les autoritats nord-americanes, els germans es van associar per distribuir cocaïna, metamfetamines i marihuana als Estats Units provinents de Mèxic i d’altres parts del món del 2008 al 2018

Els Estats Units han evitat comentar la captura d’Ovidio Guzmán.En una roda de premsa, el portaveu del Departament d’Estat, Ned Price, s’ha limitat a demanar als nord-americans que prenguin precaucions si són a Sinaloa, l’estat del nord-oest de Mèxic on ha estat capturat el fill del Chapo.

“No puc comentar res sobre el tema. He vist els reports, però deixo a les autoritats mexicanes que donin els detalls”, ha respost el portaveu en ser qüestionat per l’arrest.

Price ha assegurat que el govern nord-americà ha estat seguint de prop “la violència” ocorreguda a Culiacán, capital de Sinaloa, on hi ha hagut “tirotejos i bloquejos”.

Ha subratllat que l’Ambaixada dels Estats Units a Mèxic ha llançat aquest mateix dijous una alerta per als nord-americans advertint que el govern de Sinaloa ha demanat a la població romandre sota refugi.

A Ovidio, nascut al municipi de Badiraguato, a Sinaloa, l’anomenen ara un dels principals hereus de l’operació del ‘Chapo’, un dels narcotraficants més famosos de Mèxic i el món, que afronta una condemna de cadena perpètua des del febrer del 2019 als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO