Societat

Dos únics pisos comprats a la Sareb a Girona el 2022

L’Ajuntament es queixa que és molt difícil la negociació amb l’empresa estatal

Balbín: “El consistori ho vol tot”

L’Ajuntament de Girona afirma que li és molt difícil accedir als pisos buits que la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) té a la ciutat i posar-los al parc públic d’habitatge. La regidora de l’àrea, Annabel Moya (ERC), es queixa que la Sareb és inflexible en la negociació i que no permet als tècnics municipals accedir als immobles per avaluar l’estat i la conveniència de l’adquisició. L’any passat, el consistori només va comprar directament dos pisos del banc dolent –així es coneix també la Sareb.

Moya explica que, a l’hora de negociar la compra o la cessió de pisos de la Sareb, les condicions són draconianes. “El text no es pot retocar. Està tancat. O ho acceptes o no. No podem entrar als habitatges per veure què ens estan oferint, si s’hi han de fer reformes, si estan ocupats...” A Girona, el 2021 hi havia 63 pisos buits de la Sareb, segons dades de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT), que fa un informe anual i que inclou pisos on durant dos anys no hi ha hagut consum.

La Sareb “executa desnonaments” a Girona, i “això és vergonyós”. La principal via trobada –diu Moya– és que els pisos els compri la Generalitat a través del tanteig i retracte, cosa que se sol aplicar per atendre part dels casos d’emergència.

En el ple de dilluns, el regidor del PSC Juan Antonio Balbín va instar l’equip de govern, de Junts i ERC, a negociar amb la Sareb per obtenir cessions de pisos. Va esmentar els casos d’altres municipis gironins on fins al 2021s’havien fet efectives cessions als consistoris: Blanes (10), Sant Feliu de Guíxols (9) i Sant Joan les Fonts i Llagostera (6).

“Actitud maximalista”

Balbín troba que l’habitatge és un “problema molt greu”, que s’ha de tractar des de la compra a través de Vivendes de Girona (vegeu peça), l’adquisició via tanteig i retracte i la cessió de la Sareb. El PSC no es creu que sigui difícil negociar-hi. “El que passa és que l’Ajuntament té una actitud maximalista i ho vol tot. La Sareb és una empresa pública, però també hi ha una part de capital privat”, recorda.

D’altra banda, el consistori farà 49 pisos de lloguer per a joves de 18 a 34 anys després d’haver aprovat la cessió del dret de superfície d’un solar a Mas Masó (Can Gibert) a l’empresa Visoren, SL. La cessió és per a 75 anys. Aquesta promoció formava part d’un acord entre Junts i Guanyem per als comptes municipals del 2020.

Cristina Andreu (Guanyem) afirma que els col·lectius sol·licitants d’habitatge assequible “van més enllà”. “Hi ha una demanda molt àmplia: hi ha gent gran i famílies monoparentals. En promocions de l’Incasòl o altres ajuntaments, es fixen percentatges per a tots aquests col·lectius”, hi afegeix.

LA XIFRA

63
pisos
buits tenia la Sareb l’any 2021 a Girona, segons dades de la UMAT. No hi ha hagut consum en dos anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona