Societat

Reobren el pas fronterer del coll de Banyuls amb una excavadora

És la segona de les quatre carreteres tancades per la Prefectura dels Pirineus Orientals que els veïns recuperen

El col·lectiu per l’obertura dels passos fronterers, Esborrem la Frontera, ha reobert aquest divendres a la nit el pas fronterer del coll de Banyuls. Ho ha fet apartant els rocs que hi havia col·locat el govern francès l’11 de gener del 2021 amb una excavadora.

“Mentre els responsables polítics de mantenir tancats els passos transfronterers es reuneixen i no fan res, són els veïns que obren el coll de Banyuls”, ha publicat Esborrem la Frontera a les xarxes socials. L’entitat ha acompanyat el missatge amb unes imatges del moment que l’excavadora ha retirat els rocs del coll de Banyuls.

“Els de Catalunya del Nord trobareu el camí obert per acostar-vos-hi. I, si us ve de gust, podeu deixar el vostre missatge sobre una de les pedres que fins ara impedien el pas del coll de Banyuls”, afegeix.


Reivindicació del territori
Poder tornar a circular per aquesta carretera, que connecta Espolla (Alt Empordà) amb Banyuls de la Marenda (Rosselló), era una reivindicació de veïns i alcaldes dels municipis de les dues bandes de la frontera.

Al juny del 2021 el pas es va reobrir per error, però es va tornar a tancar de seguida. La Prefectura dels Pirineus Orientals justifica mantenir el pas tancat per “contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista”. França també havia tancat el camí de la Vinyola, el coll de Manrella i el camí d’Age (reobert fa temps en una acció similar).

Des del seu tancament, s’han fet múltiples manifestacions al punt per demanar-ne la reobertura. L’última va ser l’octubre de l’any passat, quan una trentena de càrrecs electes de quinze poblacions afectades van signar a coll de Banyuls un manifest per reclamar l’obertura d’aquest i la resta de passos fronterers amb la Catalunya del Nord barrats el gener del 2021.

De moment, però, França no ha concretat cap data per emprendre aquesta acció. De fet, durant la cimera hispano-francesa celebrada a Barcelona aquest dijous passat, el president Pere Aragonès va tractar el tema amb els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, el qual va acceptar estudiar la creació de patrulles conjuntes però no va concretar quan fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona