Societat

TURQUIA

Un segon terratrèmol de 7,6 graus sacseja Turquia

L’epicentre d’aquest nou tremolor és a Elbistan, a la província de Kahramanmaras, uns 80 quilòmetres al nord del primer sisme

Un segon terratrèmol de magnitud 7,6 ha sacsejat a les 10.24 h GMT d’aquest dilluns el sud-est de Turquia, devastat ja pel sisme d’aquesta matinada de força similar i desenes de rèpliques de gran calibre.

L’epicentre d’aquest nou tremolor és a Elbistan, a la província de Kahramanmaras, uns 80 quilòmetres al nord del primer, que ha tingut lloc avui a les 1.17 h GMT.

La rèplica arriba en plenes tasques de rescat delm primer sisme i en un moment on la xifra de víctimes mortals no para d’augmentar. Segons les últimes actualitzacions, el nombre de morts puja a més de 1.300 i el de ferits ja supera els 5.000, mentre que la quantitat d’edificis esfondrats és de més de 2.800.

El terratrèmol s’ha notat amb força en 14 països, entre els quals hi ha Israel, Líbia i Xipre, i el govern de Recep Tayyip Erdogan ha emès una alarma internacional demanant ajuda. Es tracta del sisme més intens que ha patit la zona en l’últim segle.

La Unió Europea ja ha anunciat la mobilització d’equips de recerca i rescat propers a la zona i altres països com Itàlia, l’Estat espanyol o Eslovàquia també han ofert els seus serveis d’emergència. En paral·lel, el Centre de Ciències Copèrnic ha activat els seus sistemes de satèl·lit per facilitar les tasques de rescat als professionals desplaçats a la zona.

Turquia tanca durant una setmana els col·legis de la zona afectada per sisme

Les autoritats turques han anunciat el tancament durant una setmana dels col·legis de les deu províncies més afectades per la sèrie de forts terratrèmols que han deixat avui almenys 1.014 morts a Turquia i altres 785 a Síria.

El vicepresident de Turquia, Fuat Oktay, ha assenyalat que tots els centres educatius tancaran les portes en Kahramanmaras, la província on es va registrar l’epicentre, així com en Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, i Kilis, en el sud-est de Turquia.

Posteriorment, el ministre d’Educació, Mahmut Ozer, ha assenyalat que el tancament serà de dues setmanes en Kahramanmaras, Hatay, Adiyaman i Malatya.

Les autoritats locals de Diyarbakir han indicat que es procedirà a analitzar l’estat dels col·legis per a determinar quins edificis estan danyats.

A més, s’han suspès totes les activitats i competicions esportives al país fins a nou avís, segons a explicat l’agència oficial Anadolu.

El primer terratrèmol es va registrar amb epicentre en Pazarcik a la província de Kahramanmaras a les 4.17 hores (01.17 GMT) i va tenir una intensitat de 7,7, segons el servei d’emergències turc Afad.

Posteriorment, s’han registrat diverses rèpliques, la més important a les 10.24 GMT amb una magnitud de 7,6.

Turquia suspèn totes les competicions esportives pel terratrèmol

El Govern turc ha anunciat avui la suspensió de totes les competicions esportives després que un terratrèmol de magnitud 7,7 hagi provocat més de mil morts a Turquia, un balanç tràgic que inclou a nombrosos esportistes professionals i no deixa de créixer.

“Totes les competicions esportives nacionals previstes al nostre país han estat suspeses fins a un altre avís”, ha anunciat el ministre de Joventut i Esports de Turquia, Mehmet Muharrem Kasapoglu, en el seu compte de Twitter.

El ministre també ha enviat la seva solidaritat a tot el país després del terratrèmol, que es va produir a primera hora de la matinada i ha provocat ensulsiades massives en una àrea de centenars de quilòmetres que s’estén des del nord de Síria al sud-est de Turquia.

Segons el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es tracta del pitjor terratrèmol que ha patit el país des de 1939. Uns 45 països han ofert ajuda per a agilitzar les labors de rescat i salvar el nombre més gran possible de persones entre els qui encara són atrapats sota els enderrocs.

Biden lamenta els terratrèmols de Turquia i Síria i ofereix l’ajuda dels EUA

El president estatunidenc, Joe Biden, ha lamentat aquest dilluns el terratrèmol de Turquia, que ha afectat també a Síria i ha deixat milers de morts, i ha ofert tota l’ajuda necessària a aquests països.

“Estic profundament entristit per la pèrdua de vides i la devastació causada pel terratrèmol a Turquia i Síria. He ordenat al meu equip que continuï monitorant de prop la situació en coordinació amb Turquia i brindi tota l’assistència necessària”, ha apuntat el mandatari a través d’un missatge en xarxes socials.

El fort terratrèmol de magnitud 7,7 va sacsejar Turquia i Síria la matinada d’aquest dilluns i ha deixat gairebé 1.800 morts i milers de ferits i desapareguts en tots dos països.

A través d’un comunicat, l’assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, ha apuntat que els Estats Units està “profundament preocupat pels informes del destructiu terratrèmol” i que el país nord-americà està disposat a oferir “tota l’assistència necessària”.

Rosatom diu que la central nuclear en Akkuyu no va sofrir danys per terratrèmol

La primera planta nuclear turca, que es construeix en la localitat mediterrània d’Akkuyu amb ajuda de Rússia, no ha sofert danys a conseqüència del devastador terratrèmol al país, va informar aquest dilluns l’agència atòmica russa Rosatom.

“Tots estàvem molt alarmats per la informació sobre el terratrèmol ocorregut aquesta nit a Turquia central. Aquí, en el territori de la central nuclear d’Akkuyu, també es van sentir tremolors amb una intensitat d’aproximadament tres punts a l’escala Richter”, cita Rosatom a Anastasia Zotéeva, directora de “Akkuyu Nuclear”.

Zotéeva va agregar que els especialistes “no van detectar cap mal a les instal·lacions, grues i equips” de la planta atòmica.

França enviarà 139 rescatistes a Turquia després del terratrèmol

França enviarà 139 socorristes de la seguretat civil a Turquia per a ajudar amb les activitats de rescat després del terratrèmol d’aquest dilluns, ha anunciat el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin.

“A petició del president de la República, 139 socorristes de la seguretat civil viatjaran aquesta tarda a Turquia en el marc del mecanisme de solidaritat europeu”, va assenyalar Darmanin en el seu compte de Twitter, en la qual va afegir que “França és plenament solidària amb Turquia en aquestes terribles circumstàncies”.

Els sismes han afectat Turquia i Síria i les víctimes mortals ascendeixen a gairebé 2.000 entre els dos països, segons les respectives autoritats.

Aquest matí, el president francès, Emmanuel Macron, va oferir “ajuda d’urgència a la població sobre el terreny”.

De moment, el dispositiu francès és exclusiu per a Turquia i no intervindrà a Síria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona