Societat

pròxim orient

El nombre de morts pel terratrèmol a Turquia i Síria supera els 5.200, però les autoritats temen una xifra molt més alta

Erdogan declara l’estat d’excepció a les zones afectades durant almenys tres mesos

Hi ha més de vint mil ferits

Els equips d’emergències treballen a contrarellotge per trobar supervivents entre la runa

La neu, el fred i les rèpliques dificulten els treballs de rescat

Ja són més de 5.200 el nom­bre de morts pro­vo­ca­des pels ter­ratrèmols que aquest dilluns van sac­se­jar el sud de Tur­quia i el nord de Síria. Segons els últims balanços eme­sos per les auto­ri­tats locals, Tur­quia comp­ta­bi­litza 3.549 difunts i més de 20.000 ferits, men­tre que la xifra de vícti­mes mor­tals a Síria és de 1.712, sumant les que s’han regis­trat en zones sota con­trol del govern i en ter­ri­tori rebel. No obs­tant això, les matei­xes auto­ri­tats temen que el balanç final sigui molt pit­jor.

Enti­tats com l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) esti­men que la xifra de morts pot arri­bar a superar els 20.000. Per altra banda, el pre­si­dent turc, Recep Tayyip Erdo­gan, ha decla­rat l’estat d’excepció a les zones afec­ta­des durant almenys tres mesos.

La xifra de vícti­mes mor­tals va aug­men­tant a mesura que pas­sen les hores i es tem que el nom­bre final pugui encara molt més. Que­den encara mol­tes per­so­nes atra­pa­des sota la runa dels edi­fi­cis que es van fon­dre com el sucre per les sac­se­ja­des dels potents ter­ratrèmols regis­trats ahir, un de mag­ni­tud de 7,7 graus i un altre poste­rior de 7,6. Es tracta de la sac­se­jada més gran regis­trada a la zona en gai­rebé trenta anys, segons les auto­ri­tats sis­mològiques de Tur­quia i Síria.

A banda del recompte de vícti­mes, el govern turc ha infor­mat que s’han esfon­drat més de 5.000 edi­fi­cis al país. A hores d’ara, al vol­tant de 16.400 equips de sal­va­ment locals i estran­gers estan duent a terme tas­ques de res­cat per tro­bar super­vi­vents entre les runes.

En aquest sen­tit, el vice­pre­si­dent turc, Fuat Oktay, ha deta­llat aquest dimarts que, només a Tur­quia, prop de 8.000 per­so­nes han pogut ser res­ca­ta­des des de la mati­nada de diu­menge a dilluns, moment en què es va pro­duir el pri­mer sisme.

Erdo­gan declara l’estat d’emergència

El pre­si­dent turc, Recep Tayyip Erdo­gan, ha decla­rat aquest matí l’estat d’emergència en deu ciu­tats col­pe­ja­des pels dos devas­ta­dors sis­mes. La mesura estarà en vigor durant tres mesos. Les auto­ri­tats de Síria i Tur­quia tre­ba­llen a con­tra­re­llotge per res­ca­tar els ferits i des­a­pa­re­guts.

Els equips de res­cat con­ti­nuen aquest matí bus­cant super­vi­vents entre la runa enmig de bai­xes tem­pe­ra­tu­res. Unes 7.800 per­so­nes han acon­se­guit ser res­ca­ta­des a Tur­quia d’entre la runa dels milers d’edi­fi­cis que es van esfon­drar com el sucre pels dos forts tre­mo­lors i les seves poste­ri­ors rèpli­ques.

La cerca de super­vi­vents és la pri­o­ri­tat en aquests moments. I és que el temps corre en con­tra per sal­var als cen­te­nars de per­so­nes que con­ti­nuen atra­pa­des sota la runa dels edi­fi­cis des­tros­sats per la catàstrofe sísmica. Les pri­me­res 48 hores són vitals per tro­bar algú en vida. Els equips de res­cat han tre­ba­llat tota la nit sense des­cans bus­cant pos­si­bles super­vi­vents. Els crits de les vícti­mes encara atra­pa­des sota la runa han inun­dat la pri­mera nit després de la catàstrofe sísmica, informa l’agència Reu­ters. L’intens fred, la pluja, la neu i la falta de recur­sos com­pli­quen les tas­ques de res­cat.

Nous tre­mo­lors

Tam­poc hi aju­den els nous tre­mo­lors. Aquesta mati­nada s’ha regis­trat un nou ter­ratrèmol tot i que de menys inten­si­tat. Ha estat de 5,6 graus i ha sac­se­jat el cen­tre de Tur­quia, segons informa el Cen­tre Sis­mològic Euro­peu del Medi­ter­rani (EMSC).

Mobilització internacional

Els terratrèmols a Turquia i Síria, que han causat ja més de 5.000 morts, han mobilitzat la comunitat internacional, que ràpidament va posar a disposició de les autoritats turques i sirianes diversos mitjans per ajudar en les tasques de rescat. Segons ha anunciat Ankara, gairebé una cinquantena de països s’ha compromès a enviar efectius de rescat i l’ONU ha llançat una resposta d’emergència. Sobre el terreny equips de l’OMS s’han activat per proporcionar assistència sanitària als ferits i l’organització també ha ordenat el desplegament dels seus equips especialitzats en casos de desastre. Al seu torn, organitzacions civils com Metges Sense Fronteres i Oxfam treballen a la zona per donar assistència als afectats. Segons han comunicat les autoritats turques, s’han rescatat més de 8.000 persones d’entre les runes dels edificis esfondrats. Unes 25.000 persones estan participant en les tasques de rescat al país, que ha destinat uns 12 milions d’euros de fons urgents a les 10 províncies més afectades. Ankara també ha anunciat que s’ha hagut de reallotjar unes 300.000 persones que s’han quedat sense casa. La Comissió Europea ha activat també el Mecanisme de Protecció Civil per aportar mitjans d’ajuda, amb almenys 19 països comunitaris que s’han ofert a enviar equips de cerca i rescat. Segons ha anunciat l’executiu comunitari, 11 equips de cerca i rescat ja han arribat a Turquia i s’hi han enviat dos equips mèdics per donar assistència sanitària d’emergència. En total, els països de la UE han enviat 1.185 professionals i 79 gossos de rescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.