Societat

PRÒXIM ORIENT

Augmenten a almenys 35.000 les persones mortes als sismes de Turquia i Síria

Encara s’estan localitzant víctimes amb vida entre la runa

Ahmet Ovgun Ercan, geofísic de la Universitat Tècnica d’Istanbul, estima que hi pot haver 155.000 cadàvers sota les restes de les edificacions

L’incompliment de les normatives de construcció i les successives amnisties del govern d’Erdogan a edificis aixecats sense llicència expliquen l’enorme nombre de víctimes mortals, segons el Col·legi d’Arquitectes turc

Almenys 35.000 persones han mort i 80.000 més han resultat ferides als terratrèmols de magnitud 7,7 i 7,6 que dilluns passat van devastar el sud-est de Turquia, i que han deixat també un mínim de 3.500 morts a Síria.

Les noves dades, facilitades per l’agència turca d’emergències, Afad, arriben quan encara avui s’estan localitzant víctimes amb vida entre la runa dels milers d’edificis que es van esfondrar a les deu províncies més afectades pel sisme.

Aquest matí s’han rescatat amb vida diverses persones.

Una dona de 40 anys ha pogut ser localitzada amb vida després de 170 hores atrapada entre les restes d’un habitatge a la ciutat de Gaziantep, mentre que a Antakya, un home ha estat trobat amb vida.

Davant d’aquests rescats, alguns experts han demanat que es vagi amb compte amb les tasques de desenrunament, tant per la possibilitat que hi hagi supervivents com per no fer malbé els cadàvers de les víctimes.

Ahmet Ovgun Ercan, un prestigiós geofísic de la Universitat Tècnica d’Istanbul ha estimat a la xarxa social Twitter que hi pot haver encara 155.000 cadàvers entre la runa.

A Síria, tant el govern com l’organització de rescatistes cascos blancs, han deixat d’actualitzar els seus balanços de víctimes assíduament.

Altres fonts citen xifres més elevades, com l’anomenat govern de Salvació, de l’aliança islamista Organisme d’Alliberament del Llevant, que controla bona part de la província nord-occidental siriana d’Idlib, l’últim bastió opositor de Síria, i que assegura que només a les seves zones s’han registrat més víctimes de les que els cascos blancs reporten per a totes les àrees rebels.

Les autoritats turques han informat que unes 158.000 persones han estat evacuades a altres províncies.

L’incompliment de les normatives de construcció i les amnisties successives donades pel govern a edificis aixecats sense llicència expliquen l’enorme nombre de víctimes mortals, segons denuncia el Col·legi d’Arquitectes de Turquia.

“La raó principal d’aquesta enorme tragèdia és el permís concedit a edificis construïts sense respectar la normativa de construcció”, ha denunciat a EFE Emin Koramaz, president de la Unió de Cambres d’Arquitectes i Enginyers de Turquia (TMMOB).

Koramaz assegura que durant els 20 anys que porta al govern l’AKP, el partit del president Recep Tayyip Erdogan, s’han produït vuit grans legalitzacions d’edificis “insegurs, podrits i il·legals” i que havien estat construïts i habitats sense les llicències corresponents

Diversos mitjans turcs recorden avui que durant la campanya per a les eleccions presidencials del 2018, Erdogan va recórrer les zones més afectades pels sismes de magnitud 7,7 i 7,6 de dilluns passat anunciant que s’havien resolt els problemes d’habitatges de centenars de milers de ciutadans gràcies al que va anomenar “pau de construcció”.

“Hem resolt el problema de 205.000 ciutadans de Hatay amb la pau de construcció. “Estem resolent un problema molt important dels nostres ciutadans a Gaziantep, com a la resta del nostre país, amb la pau de reconstrucció”, va anunciar durant la campanya del 2018 el president, que el proper 14 de maig aspira a la reelecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona