Societat

Acció Climàtica activa un nou paquet de mesures per frenar la població de conills a Ponent

L’objectiu és eliminar-ne com a mínim 285.000 en 74 vedats de caça

S’activaran equips exclusius, noves xarxes de captura i la declaració d’emergència cinegètica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un nou paquet de mesures urgents i d’aplicació immediata per frenar la sobrepoblació de conills a Ponent. Aquestes noves accions han de permetre reduir el nombre d’exemplars que, segons els últims censos del mes d’octubre, havia augmentat un 34% en un any. L’objectiu, doncs, és eliminar-ne com a mínim 285.000 en 74 vedats de caça, la qual cosa suposa un 35% més que els caçats la temporada 2020-2021. Així, s’implantaran uns equips dedicats exclusivament a la captura de conills, noves xarxes de captura i la declaració de l’emergència cinegètica, unes mesures que s’han presentat aquest divendres a la reunió de la Taula de Cogestió del Conill a la Plana de Lleida.

El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, ha explicat que “es tracta d’una situació prioritària” per al Departament davant d’una situació “d’emergència excepcional” i confia que aquestes mesures siguin efectives per poder fer front a aquesta situació. “No volem que cap pagès hagi de plegar a causa dels conills. Volem que continuïn treballant”, ha dit.

Per la seva banda, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha afirmat que aquesta “no és una situació que tingui una solució senzilla i és per això que de fa mesos que treballem per superar les traves administratives que a vegades fan que les actuacions no siguin tan ràpides com el creixement de la població de conills requereix, i per això activem aquesta nova bateria de mesures”.

El Departament ha anunciat que crearà 4 equips de camp propis i especialitzats que treballaran de manera exclusiva en diferents accions com ara les captures nocturnes o la col·locació de més paranys per reduir els poblacions de conill.

Pel que fa a la declaració d’emergència cinegètica, el Departament ja ha iniciat els tràmits per declarar-la. Aquesta figura legislativa pretén aconseguir disminuir abans del mes de setembre les poblacions i els danys dels conills i assolir una densitat de 50 exemplars per cada quilòmetres quadrat, una xifra que suposarà una reducció de fins al 70% ja que en algunes zones es calcula que hi ha més de 180 exemplars per cada quilòmetre quadrat, tal com ha explicat la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas. La zona de més sobrepoblació de conills abasta totes les comarques de la Plana de Lleida, 75 municipis i 1.498 quilòmetres quadrats.

En cas que no s’aconsegueixin els objectius de captura fixats, serà l’Administració mateixa qui decideixi qui ha d’aplicar i de quina manera la gestió cinegètica en aquesta zona de la vegueria de Lleida amb més densitat de conill. Aquestes xifres són revisables segons els censos de seguiment que es realitzen periòdicament, tot i que la previsió és haver capturat 285.000 exemplars de setembre de 2022 a setembre de 2023. D’aquesta manera, hi haurà un seguiment més acurat de les actuacions de caça i es concentraran on són més necessàries, i, si les circumstàncies ho requerissin, ho assumiria directament l’Administració.

D’altra banda també s’engegarà una prova pilot de noves trampes. Es tracta d’unes xarxes adaptades per capturar conills que es col·loquen entre el camp de conreu i el cau. Aquest és un sistema molt nou i se n’haurà de començar a provar l’efectivitat a finals d’aquest mateix mes de febrer.

Mesures complementàries

En acord amb la Federació Catalana de Caça, es disposarà d’una Borsa de Caçadors especialitzats en la captura de conills en l’àmbit de tot Catalunya per oferir a les societats que ho sol·licitin la col·laboració i poder actuar a la zona afectada pels danys de la Plana de Lleida.

També es facilitarà el xipatge gratuït de fures. La caça de conill amb fura és el mètode que s’ha demostrat més efectiu. Segons la llei de protecció dels animals, les fures han de portar xip, i per això el Departament assumirà el cost d’identificar aquests animals propietat dels caçadors.

Finalment,, el Departament ha demanat als ministeris d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat que autoritzin a fer una prova pilot de l’ús de fosfur d’alumini en terrenys agrícoles (actualment prohibit per la legislació vigent) en una zona de Lleida. Actualment, aquest producte es pot utilitzar en infraestructures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC