Societat

L’alcalde de Calonge expulsa del ple municipal un regidor que havia estat al govern local

Norbert Botella denuncia la “deriva autoritària” i retreu que el fessin fora “a empentes”

L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha expulsat al regidor Norbert Botella del plenari municipal d’aquest dijous al vespre. Botella havia estat membre del govern local fins aquest estiu, quan l’alcalde el va fer fora. Jordi Soler ha justificat aquesta acció després d’haver-lo cridat a l’ordre en tres ocasions per “intervencions irrespectuoses”. Per la seva banda, el regidor retreu que haguessin vulnerat el seu dret a votar en un punt de l’ordre del dia i que el fessin fora uns agents de la Policia Local “a empentes”. Pel regidor, aquesta acció és conseqüència de la “deriva autoritària” del govern local, que s’ha accentuat en els últims mesos.

El ple municipal de Calonge d’aquest dijous ha acabat amb un regidor menys després que l’alcalde fes fora Norbert Botella. Jordi Soler ha detallat que havia cridat a l’ordre fins a tres ocasions al regidor, i emparant-se amb les directrius del Reglament Orgànic Municipal (ROM) va fer fora el regidor del plenari. Soler assegura que Norbert havia estat fent intervencions irrespectuoses i parlava quan no tenia el dret a paraula.

Per aquest motiu, va demanar a la Policia Local que el fes fora de la sala de sessions. L’alcalde ha assegurat que va prendre aquesta decisió “molt a disgust” i critica l’actitud del regidor, “absolutament irreverent”. Soler creu que les intervencions de Botella no s’adiuen amb “la bona actitud” que sempre han mantingut els regidors durant el plenari.

Per la seva banda, el regidor expulsat ha donat el seu punt de vista en un comunicat aquest divendres. Norbert Botella, que fins aquest juliol havia format part del govern local, va ser expulsat després que no li donessin dret a intervenir per justificar un vot en un punt de l’ordre del dia. El regidor critica que aquesta no és la primera vegada que el govern local (format per Junts, PSC i PP) cometi una “il·legalitat” en una sessió plenària.

Botella ha recordat que el mes de gener es va repetir una votació després que en la primera volta no hi hagués la majoria absoluta. Segons detalla en el comunicat, una regidora va canviar el seu vot després que des del govern local l’avisessin.

Sobre la seva expulsió, el regidor assegura que volia “denunciar aquesta il·legalitat” en el plenari del febrer perquè “no es pot votar dues vegades un punt de l’ordre del dia”. I quan va intentar justificar el seu vot contrari a l’aprovació de l’acta del ple anterior, no li van concedir la paraula.

A través de la retransmissió del plenari es veu com es manté l’ordre del dia fins que finalment Botella retreu a l’alcalde que doni la paraula a un regidor per justificar el seu vot, però a ell li hagués negat en l’aprovació de l’acta. Després d’una picabaralla entre els dos polítics, Soler l’expulsa del plenari i convoca un recés de cinc minuts. En la represa de la retransmissió, Botella ja no apareix a la cadira i el ple segueix el seu transcurs.

Republicans-Tots denuncia l’expolsió

Per la seva banda, el grup municipal Republicans-Tots x l’Empordà denuncia l’expulsió del ple de Calonge del seu regidor. Segons el partit, van fer fora de la sala a Botella “a empentes per un policia local”, i lamenta la “deriva cada vegada més autoritària i ultra” de l’equip de govern de Junts-PSOE-PP. Per altra banda, també defensen que “els portaveus dels grups tenen la possibilitat de fer aquesta explicació en qualsevol votació que es porti a terme, però en aquest cas, Soler no ho va permetre i, després d’avisar tres vegades el regidor, va procedir a la seva expulsió del plenari”.

El regidor explica que l’afer que va provocar l’episodi ve provocat perquè en el ple del 23 de gener de 2023 es va cometre la il·legalitat de votar dues vegades un punt: “A la primera votació, no es va assolir la majoria absoluta; advertit pel Sr. secretari, l’alcalde, Sr. Soler, s’adona que no guanya la votació. El Sr. Prades (PSOE), des del govern, renya la Sra. Almudena (Avancem), de l’oposició, per tal que canviï el vot; la Sra. Almudena es compromet a canviar el vot. Es torna a votar, amb el vistiplau del secretari, i el punt després s’aprova”. D’aquesta manera, Botella continua explicant que “en el ple d’aquest mes de febrer vaig intentar denunciar aquesta il·legalitat: no es pot votar dues vegades un punt de l’ordre del dia. No me’n vaig sortir, vaig demanar el dret a explicar el meu vot negatiu contra l’acta del ple anterior (la qual cosa és un dret inalienable de tot regidor) perquè no reflectia el que realment va passar i és gravíssim. No me’l van concedir, i davant les meves protestes legítimes, el Sr. Alcalde, em retira la paraula, i després m’expulsa del ple” exposa el regidor en una comunicat.

En paral·lel, Botella també recorda que l’alcalde dirigeix els plens, “però no ho pot fer de manera arbitrària i contrària a dret, perquè parlem de la llibertat d’expressió d’un càrrec electe, d’un portaveu d’un grup municipal, en un plenari municipi”. També considera que “el secretari municipal, com a garant de la legalitat i funcionari d’habilitació estatal, no hauria d’estar callat i avisar a l’alcalde del que estableix la normativa vigent i que aquest avís constés a l’acta”.

En aquest sentit, Botella considera que aquest govern municipal format per Junts-PSOE-PP cada vegada pren “una deriva més autoritària i ultra”, un cas que no té similar a la comarca: “és una gangrena lenta i negra, els teixits malalts de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni s’estenen; l’Ajuntament put, i la fortor es fa insuportable.. L’única possibilitat de supervivència del meu poble és que entrin, com un vent nou, els joves valents que volen prendre l’alta responsabilitat de governar el poble i obrir les finestres de bat a bat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona