Societat

Mobile a tot drap

La recuperació dels congressistes asiàtics, encara que parcial, acostarà l’edició que arrenca avui al nivell prepandèmic

Aprofitar la rapidesa del 5G, la intel·ligència artificial i la realitat virtual, alguns dels grans atractius del MWC

El Mobile World Congress (MWC) engega avui els motors amb el gas a fons. Amb la pandèmia pràcticament superada i un acord de continuïtat a Barcelona sense data de caducitat imminent, l’aquelarre tecnològic al voltant de la mobilitat recupera a partir d’avui les dimensions pròpies de la seva època daurada. L’esdeveniment ocuparà de nou el 100% del recinte de Fira Barcelona a Gran Via, amb més de 2.000 expositors que atrauran més de 80.000 visitants. Com a organitzador, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, pronostica una edició espectacular: “Serà la tornada a la normalitat. Puc garantir que la gent quedarà impressionada.”

Dins del sector tecnològic, es palpen les ganes de tornar a entrar al Mobile. Fa la sensació que, després d’una edició anul·lada i dues d’escanyolides, la del 2023 serà l’oportunitat de “cremar-ho tot”. Segons la patronal de les telecomunicacions, que organitza la cita, enguany el 25% dels inscrits seran d’origen asiàtic i gairebé 5.000 participants viatjaran des de la Xina, aprofitant que s’han aixecat les restriccions per viatjar. Amb tot, són xifres menors que les de l’època precovid, lluny de superar els 109.000 congressistes del 2019.

L’aeroport del Prat té previstos 7.643 vols comercials per aquests dies, que suposen un 93% dels registrats en aquella edició del MWC. Això, i que el sector turístic esperi gairebé un 100% d’ocupació hotelera i un 90% d’apartaments, també certifica que engeguem una nova edició en format colossal, amb un impacte econòmic estimat de 350 milions d’euros i 7.400 llocs de treball temporal generats.

Què s’hi presentarà?

Evidentment, les grans marques hi duran mòbils nous. Algunes com Xiaomi ja en van presentar alguns ahir, però això a hores d’ara ja no és especialment rellevant. Allò que veritablement importa en el MWC va molt més enllà i té a veure amb tot el negoci que envolta la mobilitat i que aprofita la velocitat de la xarxa 5G per a nous usos i models de negoci.

En aquest sentit, la intel·ligència artificial generativa s’està convertint en la gran protagonista del panorama tecnològic gràcies a la irrupció de ChatGPT i altres solucions, i també tindrà un pes important en el MWC. L’aplicació d’aquesta IA en el dia a dia augmenta, i n’és una prova que ja hi haurà solucions per integrar-la en els buscadors i en els assistents de veu dels nostres terminals. A més, també hi tindran pes les finances tecnològiques, a partir de la puixança dels NFT, les criptomonedes i eines que les faciliten, com el blockchain.

Evidentment, es començarà a parlar també del 6G. Encara que a hores d’ara només un terç de la població mundial té cobertura 5G, el MWC sempre va un pas avançat i ja està innovant en la tecnologia que arribarà d’aquí a uns anys. Afortunadament, el congrés també para darrerament més atenció al medi ambient, i s’espera que un dels debats tinguin a veure amb la idea d’aconseguir que aquest model de vida ultraconnectada sigui més respectuós amb el planeta.

Barcelona, al metavers

Pel que fa a la presència de l’ecosistema català, hi haurà més de 300 empreses representades. La Mobile World Capital planteja un seguit d’experiències que combinen el metavers, un altre dels grans temes del congrés, amb experiències reals amb els cinc sentits. Sense marxar de la fira, doncs, podrem plantar-nos al Camp Nou del metavers i ensumar la gespa, reviure totes les sensacions del darrer concert d’Izal o prendre el paper d’Antonio Rebollo i encendre el peveter olímpic. Per la seva banda, el centre tecnològic Eurecat mostrarà propostes com ara un robot d’assistència a gent gran i un blíster intel·ligent que avisa si no es pren bé la medicació.

LES XIFRES

12
dies
ha durat el muntatge del MWC, que ha implicat 3.578 camions i més de 7.600 empleats. Passats 5 dies, es desmuntarà.
130.000
connexions
simultànies és capaç d’assumir la xarxa wifi del recinte firal, reforçada amb la darrera tecnologia.
18.500
habitacions
d’hotel s’han reservat només mitjançant l’agència oficial del Mobile World Congress a Barcelona.
240.000
metres quadrats
d’exposició, els vuit pavellons de la Fira a Gran Via, estaran ocupats per uns 2.000 expositors.

Proves de banda ampla satel·lital

Vodafone preveu iniciar aquest estiu un programa pilot per oferir banda ampla al mòbil en zones rurals, marítimes i remotes mitjançant la connexió directa amb una xarxa de satèl·lits, sense que calgui fer cap intervenció en els telèfons dels clients. El servei tindrà velocitats similars a les del 4G i 5G i serà exclusiu de Vodafone, ja que és inversora en la companyia AST SpaceMobile, creadora de la xarxa de satèl·lits BlueWalker 3, que oferirà la connectivitat. Aquesta és una de les primeres presentacions que es van fer ja ahir en el marc de la prèvia del MWC, on Xiaomi i Nokia també van presentar nous dispositius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona