Societat

“Són hores de fer activisme a casa”

“Fugim d’un model mercantilista cap a una alternativa a l’habitatge digne, sense que s’especuli al lloc on vius i sense que te’n puguin fer fora”

“Si te’n desvincules o marxes a viure a l’estranger, al teu lloc hi entrarà un altre soci”

Els veïns de l’edifici Els Cirerers aviat farà un any que conviuen en comunitat. Són 32 habitatges repartits en les cinc plantes de l’immoble, que s’ha aixecat amb fusta. Esdevé, així, l’edifici més alt fet amb aquest material. La majoria dels veïns ja es coneixien després d’un llarg procés participatiu, que va començar el 2017, per dissenyar l’edifici i formar la comunitat. “Amb la pandèmia, hi ha hagut canvis: gent que ha marxat i d’altres que s’hi han instal·lat a darrera hora”, explica Homera Rosetti, una de les sòcies que hi són des de l’inici. El perfil de la comunitat d’Els Cirerers és molt divers, des de persones que viuen soles fins a parelles i algunes famílies. “El més jove té  8 anys i els més grans, 60 llargs”, indica Rosetti, que va creure de ple en un projecte que s’ha aixecat en terrenys municipals i dona dret a viure-hi durant 75 anys, prorrogables. “Si te’n desvincules o marxes a viure a l’estranger, al teu lloc hi entrarà un altre soci que estigui en llista d’espera”, diu, amb la garantia que la cooperativa retorna el capital inicial, que, en funció de la tipologia d’habitatge, és d’entre 20.000 i 30.000 euros. Tot l’edifici són habitatges de protecció oficial on els socis han de complir amb uns ingressos mínims i paguen uns lloguers d’entre 600 i 800 euros, amb totes les despeses incloses. “Fugim d’un model mercantilista cap a una alternativa a l’habitatge digne, sense que especulin al lloc on vius i sense que te’n puguin fer fora”, explica l’Homera, que té clar que l’altre atractiu és “teixir vida en comunitat”.

A cada planta es distribueixen els habitatges privats, on hi ha replans per a les rentadores i estenedors. Les dues terrasses són els espais més preuats, un dels quals amb un petit hort, on també han fet sessions de cinefòrum. La sala polivalent i la de jocs es comparteixen, així com l’espai de cotreball per als que teletreballen arran de la pandèmia. A la comunitat es comparteix internet i han llogat un dels locals a una cooperativa de consum que els abasteix de productes ecològics. La sostenibilitat ambiental dels habitatges de fusta, dotats amb sistema d’aerotèrmia, ha suposat confort i estalvi energètic. El projecte és fruit de la col·laboració entre diverses cooperatives, des de la construcció fins al suport jurídic. “Tot just comencem a caminar, però són hores de fer activisme a casa”, diu aquesta veïna, que vol practicar una manera de viure més “humana, amb solidaritat i suport mutu”, i que es relacioni amb l’entorn. “No volem ser una comuna aïllada”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró