Societat

El govern obligarà les grans marques de roba a oferir un ventall més ampli de talles

Aprovarà a l’abril un pla per combatre la pressió estètica que també exigirà a les botigues informar sobre l’equivalència amb les mides corporals

Vol promoure la diversitat amb una seixanta d’accions i una partida de 12,5 milions a través de tots els departaments

El 60% de les joves de 18 a 24 anys se senten insatisfetes amb el seu propi cos i entre el 40 i el 50% de les dones de fins a 65 anys, també. El 47% de les noies de 12 a 16 anys es volen aprimar i entre els 8 i els 11 anys un 15% de les nenes ja expressen insatisfacció amb el seu cos. Tot plegat comporta, segons ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, problemes de salut física i mental davant de “la pressió estètica de la societat patriarcal” que potencia els cànons de primesa i joventut i està fent augmentar els trastorns alimentaris i incrementar les operacions de cirurgia estètica entre les noies. Per això des del govern, segons Verge, es vol contribuir a que les dones “deixin d’estar en guerra amb el seu cos i combatre la pressió estètica”.

Per tot plegat, el govern aprovarà a l’abril un pla d’acció per combatre la pressió estètica que inclou 60 mesures transversals que es duran a terme a través de diversos departaments amb una partida inicial de 12,5 milions d’euros fins al 2026 i que, per exemple, a través d’una reforma del Codi de Consum, obligarà les grans multinacionals que operen a Catalunya a tenir una oferta més àmplia de talles i a informar sobre la seva equivalència amb les mides corporals. En aquest sentit, Verge ha assegurat que hi haurà els mecanismes a través dels quals es podrà arribar a sancionar els incompliments, tot i que no és l’objectiu del pla, que vol “provocar canvis” en la pressió estètica.

També contempla acords amb el sector de la publicitat i mitjans de comunicació per informar sobre les imatges que hagin estat retocades, elaborar un codi de bones pràctiques per promoure la diversitat corporal i eliminar representacions estereotipades, fer recomanacions sobre uniformes o una prova pilot per promoure els processos de selecció de personal amb currículums cecs, és a dir sense foto.

Segons ha explicat Verge en roda de premsa, el pla és pioner a nivell internacional i també contemplarà, segons ha explicat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, un “gran acord de país” amb les principals marques de moda per fomentar la neutralitat corporal, és a dir, així com també campanyes de difusió i sensibilització, per exemple, durant la 080 Barcelona Fashion i la Barcelona Bridal Fashion Week.

També es vol potenciar la inclusió de la diversitat corporal a la programació dels mitjans públics (sobretot el canal SX3) i privats, a més de la promoció de la difusió de continguts digitals fets per joves creadors que sensibilitzin sobre la pressió estètica i els seus impactes en la infància i adolescència. També es preveu l’aprovació d’un acord de govern per incloure la diversitat en les campanyes institucionals.

El pla preveu crear consultories per adolescents i joves a través d’adolescents.cat sobre alimentació i imatge corporal, a més d’elaborar enquestes a infants i adolescents per conèixer la pressió estètica sobre la seva vida.

Àmbit laboral i esportiu

El pla preveu actuar en l’àmbit laboral, sobretot per combatre la imposició d’uniformes “altament sexualitats” i que perpetuen els rols de gènere, amb l’elaboració de recomanacions des del Consell de Relacions Laborals de Catalunya de la regulació d’uniformes que evitin la pressió estètica.

També es preveu impulsar una prova pilot per promoure els processos de selecció de personal a través de currículum cecs, sense fotografies, “per evitar la discriminació per aparença física, gènere, raça o edat”.

Pel que fa al sector de l’esport, també es farà un estudi de reglamentacions i normatives federatives que afecten la imatge corporal a través de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona