Societat

El govern espanyol aprova la Llei de famílies que inclou diversos permisos retributius

Assimila les famílies monoparentals amb dos fills a les nombroses i reconeix els diferents tipus de famílies

Iniciarà el tràmit parlamentari i es vol aprovar abans d’acabar la legislatura

El Consell de Ministres ha donat llum verd aquest dimarts a la Llei de famílies, que estableix tres nous permisos retributius, com un de cinc dies l’any per a la cura de familiars de fins a segon grau o convivents en cas d’accident, hospitalització o intervenció quirúrgica que requereixi repòs. També assimila les famílies monoparentals amb dos fills a les nombroses i reconeix els diferents tipus de famílies, com les adoptives, reconstituïdes, LGTBI, amb membres amb discapacitats, múltiples o acollidores. Amb l’aprovació del govern espanyol, la llei inicia el seu tràmit parlamentari amb l’objectiu que entri en vigor abans d’acabar aquesta legislatura.

La nova llei aprovada també estableix un permís parental no retribuït de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua a temps parcial o complet fins que el menor tingui 8 anys, i un tercer permís de quatre dies retribuïts l’any per causa de força major en la cura d’un menor.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha avançat l’aprovació de la llei a través del seu perfil de Twitter , d’on ha explicat alguns detalls de la nova normativa.

Tres nous permisos

Pel que fa a la conciliació, segons ha informat Belarra, la llei estableix també estableix un permís parental de vuit setmanes que es podrà gaudir de manera contínua o discontínua, a temps complet o parcial fins que el menor compleixi 8 anys. I un tercer permís “per causa de força major” que es distribuirà per hores i podrà arribar a fins a quatre dies l’any”. L’objectiu d’aquest últim permís és permetre que pares i mares puguin absentar-se de la feina quan hi hagi motius familiars urgents i imprevisibles, com una malaltia sobtada del menor.

Una altra de les novetats del text és que s’amplia el concepte de família nombrosa a les monoparentals amb dos fills. També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d’aliments.

La norma també planteja ampliar la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec. El permís inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació i les que cotitzin 30 dies a partir del part. El govern espanyol calcula que aquesta mesura beneficiarà entre 200.000 i 250.000 noves mares.

L’ampliació inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació, sigui contributiva o no, i també les que sense reunir els requisits prèviament cotitzin 30 dies a partir del part. També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin un lloc de treball a temps parcial o temporal.

Un altre element que incorpora la norma és l’equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet. Aquestes últimes tindran accés als quinze dies de permís per registre equiparables al matrimoni.

La norma, que encara ha de passar una segona vegada pel Consell de Ministres abans d’arribar al Congrés, prohibeix l’anomenat pin parental. És a dir, prohibeix que pares o tutors impedeixin l’accés a continguts sobre diversitat familiar als centres educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona