Societat

religió

Les darreres processons, a punt

Ahir vespre es va fer la processó del Silenci a Badalona i la Dansa de la Mort a Verges

Moltes confraries ultimen els preparatius per les seves processons que encara s’han de celebrar avui, les del Divendres Sant, com la que organitza la germandat de Jesús del Gran Poder i l’Esperança Macarena, que sortirà aquesta tarda de la parròquia de Sant Agustí, al carrer Hospital de Barcelona. Aquests darrers dies les dues imatges, la del Jesús del Gran Poder i la de la Macarena, han estat netejades, guarnides amb flors i espelmes i revisades perquè sigui totalment segura la processó. Aquesta tarda sortiran a les cinc de la plaça de Sant Agustí i aniran fins a la catedral, per retornar pels carrers de Ciutat Vella fins altra vegada la parròquia de Sant Agustí a les onze de la nit. Els membres de la congraria recomanen als fidels i al públic en general que hi vagin aviat si volent tenir lloc.

Serà una tarda molt llarga i els passos seran portats i acompanyats per al voltant de 300 persones, membres de la confraria, però vistos per milers de persones, entre d’altres pels turistes que han envaït la ciutat. A les tres de la tarda es preveu que la plaça de Sant Agustí ja estigui plena de gent.

També aquesta tarda sortirà la processó organitzada per la confraria 15+1 de l’Hospitalet de Llobregat, l’única considerada laica per no tenir una vinculació directa amb l’Església catòlica, sinó que els seus orígens beuen del folklore popular andalús, malgrat el significat religiós de celebració. Aquesta és una processó calcada de les que es fan a Andalusia, impulsada en el seu moment pels immigrants que van arribar a Catalunya els anys seixanta-setanta.

La confraria va començar als anys 70 del segle XX, quan un grup d’andalusos que estaven en un bar del barri de la Pubilla Cases contemplaven amb enyorança les imatges de la Setmana Santa a la televisió, i de forma espontània van acabar improvisant una processó amb una taula de bar i una imatge de la Mare de Déu.

Ahir Dijous Sant Badalona va viure amb solemnitat la seva processó del Silenci, una de les que té més arrelament històric a Catalunya, que se celebra des del 1628.La processó, amb la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, la congregació de la qual enguany ha fet 300 anys, al darrera va sortir de l’església de Santa Maria a les nou del vespre i va recórrer en absolut silencia part dels carrers del centre de la ciutat.

L´única il·luminació durant el recorregut és la de les espelmes dels participants, acompanyada també d’un silenci que només es trenca amb el pas dels estaferms i la repetició del cant de Record i Memòria, tradicionalment recitat per nens.

També ahir a la nit es va celebrar la Processó de Verges, basada un llibre en vers de fra Antoni de sant Jeroni, que explica les darreres hores de Jesucrist, amb La Dansa de la Mort com a acte central de l’esdeveniment. La processó va sortir a mitjanit a recórrer els carrers sota la llum de les torxes, amb el moment culminant de La Dansa de la Mort, una representació d’origen medieval en què cinc esquelets ballen al so d’un tabal (un tipus de tambor), segons explica el web de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Hi van assistir més de 4.000 persones..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat