Societat

LA CRÒNICA

La inspecció dels germans Ferrer de Portbou

Els germans Ferrer de Portbou van pujar ahir al matí al coll del Frare per inspeccionar fins a on havia arribat el foc que diumenge amenaçava el poble, que ha calcinat quasi un miler d’hectàrees –la majoria, de Banyuls de la Marenda i Cervera– i que els bombers donen per controlat. A la Catalunya del sud, va tocar el rebre a un centenar i escaig d’hectàrees del seu poble. A primera hora del matí, van agafar el tot terreny per pujar fins a una pista propera a aquest coll muntanyenc per certificar que, sortosament, el foc es va aturar abans que arribés al barranc de les Costes i al rec de la Florica, al sector del pantà, cosa que hauria facilitat que avancés en direcció cap a l’estació fèrria internacional i, per tant, cap al nucli del poble. Els dos germans coincidien amb totes les persones amb les quals va parlar aquest diari que el primer senyal del foc va ser un núvol de fum i de cendra que va anar avançant a partir de les deu del matí de diumenge cap al poble i que el va cobrir completament. “Quan va fosquejar, vèiem la il·luminació que feien les flames”, va afirmar en Joan, tot i que va matisar que, de flames, directament, en van veure poques. Tots dos estaven preocupats per uns ruscs d’abelles que hi ha a la zona cremada o molt a prop, igual que una explotació de cabres, que, en aquest cas, sí que es van poder traslladar.

Ja al centre de Portbou, Antonio Ariza va dir que encara estava una mica preocupat, perquè té la família a Cervera, però no s’hi ha pogut desplaçar –la carretera N-260 estava tallada només en direcció nord, per facilitar les tasques d’extinció i control dels bombers–. “Tenia por, sobretot pel meu pare, que viu sol. Hi va haver l’electricitat tallada fins a les vuit del vespre”, hi va afegir. Segons les informacions que havia rebut dels seus coneguts, el foc es va iniciar al sector de la Solana de Banyuls, on es van desallotjar uns quants veïns. “N’hi havia que regaven i que intentaven aturar el foc com podien, abans de ser desallotjats”, va indicar. A Portbou, no es va haver de desallotjar ningú, perquè el foc, a causa del vent, va virar cap al sector del pantà quan encara estava a l’altre vessant de la carena. Sí que es va haver de donar allotjament a un grup de visitants de Cervera que feien una ruta en minibús per la zona i que no van poder tornar, perquè la carretera estava tallada. En un primer moment, l’Ajuntament volia allotjar-los a l’antic cinema, però finalment van anar a un allotjament de turisme rural del poble.

Molts veïns, abans de tancar-se a casa –més que res perquè el fum era molest–, van comunicar als cossos d’emergència si podien ajudar. És el cas del propietari del bar Casa David, Moisès Rodríguez, que es va oferir a fer entrepans, cosa que, finalment, no va caldre. “Vaig acabar de passar la tarda mirant el futbol per la tele”, va concloure. Ahir, tot estava sota control, però un control en estat d’alerta. El foc és traïdor, i més quan bufa la tramuntana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona