Societat

La magistrada de Montpeller aposta per anul·lar el reglament que permet el català als plens

Dona la raó al prefecte i rebutja els recursos dels ajuntaments

Suport dels partits independentistes als alcaldes de la Catalunya Nord

Els alcaldes de quatre municipis de la Catalunya Nord –Elna, Els Banys, Portvendres, Tererac i Sant Andreu de la Surera– s’han assegut aquest matí al banc dels acusats per defensar que es pugui parlar en català als plens municipals. La iniciativa d’aquest canvi de reglament va partir de l’Ajuntament d’Elna ara fa un any i el precepte dels Pirineus Orientals s’hi va pronunciar en contra. Després es van sumar altres ajuntaments i avui la ponent pública del Tribunal Administratiu de Montpeller, que ha jutjat els quatre alcaldes, ha apostat per donar la raó al prefecte i anul·lar el canvi dels reglaments que permetia parlar català als plens municipals. Segons ha avançat l’ANC, durant la seva intervenció, la magistrada ha recordat que “la llengua de la República” és el francès i que el fet de traduir els debats del català el deixa en una pitjor posició. L’advocat de tres dels ajuntaments afectats, Mateu Pons, però, creu que aquest argumentari és absurd: “És com si tu estimes més el primer fill perquè és el primer”.

La sentència no es farà pública fins el proper 9 de maig però l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, ja ha avançat que si el tribunal fa cas a la ponent pública i no els dona la raó portaran davant de la justícia europea. “Hem obert una porta, ja hem guanyat”, ha afirmat a la sortida del judici.

La vista ha estat curta, però suficient perquè la instructora assenyali el camí, que és l’article segon de la Constitució Francesa que és el que estableix que que és el que estableix únicament i exclusivament que “la llengua de la República és el francès”.

En declaracions a El Nacional, García ha lamentat el comportament de l’estat francès que “té por que quatre ajuntaments dels Pirineus Orientals, que és molt lluny de París i molt a prop de Barcelona, parlin català”. I ha reivindicat la iniciativa lingüística: “No fem res més que dir que, si no parlem el català als llocs públics, qui ho farà i on ho farem? De què serveix?”, ha destacat.

També el govern català ha donat suport als alcaldes jutjats avui. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la Generalitat ha traslladat el seu malestar a les autoritats franceses arran de la prohibició de l’ús de la llengua catalana als plens dels ajuntaments de la Catalunya del Nord. Plaja ha expressat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu el “ple suport” de la Generalitat als batlles afectats i ha confiat que la situació del català a la Catalunya del Nord “es pugui normalitzar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró