Societat

Societat

Una cooperativa per abaratir la mort

Els anys seixanta i setanta del segle passat, a les acaballes del franquisme i amb el desarrollismo urbanístic, les associacions de veïns van tenir un paper reivindicatiu molt important. No només reclamaven i aconseguien millores per als barris, sinó que n’impulsaven la cohesió. Una de les feines més discretes, que ha continuat fins ara, eren les vocalies d’enterraments: els veïns que s’hi apunten es comprometen a pagar una quota concreta quan mor algú, i a canvi reben el mateix suport quan ells traspassen. El problema és que molts d’aquells veïns que van iniciar aquelles xarxes de suport mutu s’han anat fent grans, i en canvi els joves no s’apunten –sovint per desconeixement– a les vocalies. Això fa que la continuïtat del sistema perilli. “Per això hem decidit crear una cooperativa funerària, que d’alguna manera servirà per donar sortida a les vocalies, visibilitzarà la seva feina i ajudarà a transmetre valors de solidaritat. És una solució responsable i humana. I, evidentment, també rebaixarà el cost que suposa una defunció per a les famílies i les alliberarà dels maldecaps per comporta, ja que podrem disposar d’una persona que s’ocupi de tot”, explica Toni Erro, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa.

De moment, en aquesta iniciativa, hi participen 11 associacions de veïns de la ciutat i tres més de les poblacions de Sallent, Cabrianes i Balsareny. “Només a Manresa, les diferents vocalies tenen ara mateix uns 15.000 socis, mentre que a la resta de municipis n’hi ha uns 2.000”, hi afegeix Erro. Així, fonts de la federació han calculat que la cooperativa, que començarà a funcionar a finals d’any, té un potencial d’uns 12.000 socis com a mínim. “No només es tracta d’abaratir els enterraments, també oferirem suport i acompanyament al dol, que és molt important en el tràngol de perdre un familiar”, indica Erro, que hi afegeix que aquesta idea es va començar a gestar el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA