Societat

Salut pública

Quatre detinguts per importar ametlles amb toxines

L’Agència Tributària i la Guàrdia Civil intervenen a Palma i Alacant 25 tones d’aquest fruit amb alts nivells de fongs perjudicials per al consum humà

El producte procedia d’Austràlia i es pretenia comercialitzar

En el marc de l’operació Nuts, duta a terme a Alacant i Palma de Mallorca, l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil han anunciat avui la intervenció de 25 tones d’ametlles amb toxines molt perilloses i la detenció de quatre persones, tres d’elles de l’Estat espanyol i una dels Països Baixos, per delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L’operació es va iniciar el gener passat, arrel de l’arribada a l’Estat d’un carregament d’ametlles procedent d’Austràlia, a través d’un procés d’importació que suposadament complia amb la normativa, segons va informar la Guàrdia Civil a l’agència EFE.

Un cop les ametlles van arribar a Alacant, Sanitat Exterior va realitzar una anàlisis del fruit sec, que va donar com a resultat uns altíssims nivells d’aflatoxines, uns fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà. A continuació es va comunicar a l’importador, amb domicili a Mallorca, que havia de destruir el carregament, fet al qual es va comprometre alhora que va sol·licitar l’autorització a Sanitat per fer el trasllat de la càrrega a l’illa, per destruir-lo allà en una incineradora.

Engany descobert

Un cop les ametlles van arribar a la localitat mallorquina de Benissalem, els responsables del transport de la mercaderia per a la seva destrucció van trencar el precinte sanitari del contenidor i van dipositar la mercaderia en una nau industrial.

Segons la investigació, els responsables del carregament van canviar el tipus i mida dels envasos i van traslladar les ametlles a Alacant. Paral·lelament, en lloc de destruir el carregament, van substituir la mercaderia per clofolles d’altres ametlles amb volum similar, obtenint així el certificat de la destrucció per part de l’empresa encarregada de fer el document. D’aquesta manera, segons fonts de la Guàrdia Civil, pretenien desviar al consum un producte altament perjudicial per a la salut.

En adonar-se, els investigadors van immobilitzar la mercaderia a Alacant i van detenir els quatre responsables de la importació, transport i no destrucció de les ametlles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per l'excel·lent qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar