Societat

Agressió de la Guàrdia Urbana amb esprai irritant i violència a la festa d’aniversari d’un esplai de Barcelona

Els agents van detenir dos monitors, van identificar set persones i van provocar ferides a diversos assistents durant un acte festiu dissabte a la nit

El Centre Iríada considera que l’actuació podria ser “il·lícita” i en reclama una investigació

L’Agrupament Esplai Santa Maria del Pi de Barcelona ha denunciat aquest dilluns l’agressió que va patir dissabte a la nit per part de la Guàrdia Urbana al final de la festa organitzada en motiu del 49è aniversari de l’entitat, que va acabar amb el llançament d’esprai irritant i l’ús de porres i violència per part dels agents, dos monitors detinguts, una persona amb la mà trencada, diverses persones ferides i set persones identificades. Els dos monitors arrestats han passat aquest dilluns a disposició judicial a la Ciutat de la Justícia i han sortit en llibertat aquesta mateixa tarda, tal com ha comunicat l’esplai en un vídeo a les xarxes socials, en què han denunciat els fets i han fet una crida a participar de la concentració que faran divendres a la tarda.

Els fets van passar quan faltaven pocs minuts per les 2h de la matinada, hora fins la qual l’esplai tenia el permís municipal per fer la celebració a la plaça Sant Josep Oriol, al costat de l’església del Pi, al barri Gòtic. Segons denuncia l’equip de monitors, quan ja estaven començant a recollir i sense saber “per què” els dos agents que van arribar inicialment i els van requerir que marxessin van començar a cridar reforços i a actuar de forma violenta cap als monitors i les persones que quedaven a aquella hora a la plaça “amb amenaces, i to de superioritat”. També expliquen que alguns van ser agredits quan van començar a enregistrar l’actuació dels agents. La Guàrdia Urbana els va enregistrar i identificar per “beure a la via pública”, però també per atemptat contra l’autoritat i altres consideracions que els monitors asseguren són “mentida”. De fet, expliquen que els van avisar que els posarien multes per temes “no reals”, com agressió física, que asseguren no va existir per part dels monitors, i amb frases per part dels agents com “el meu company ho ha vist”.

Tal com es pot veure en el vídeo que acompanya aquesta notícia, el dispositiu policial va acabar essent molt nombrós, “desproporcionat” com denuncien.

La festa havia començat a les 16h de la tarda amb activitats d’esplai al carrer i amb la participació d’infants i famílies, un bingo musical, un sopar, un ball de gralles i, per acabar, música fins a la matinada.

Segons explica la Berta, una de les monitores de l’esplai, els actes van ser totalment festius i tranquils i a la nit hi havia un centenar de persones a la plaça celebrant que “fa 49 anys que estem al barri”, amb la presència també d’antics monitors i membres d’altres entitats i moviments. Per això els monitors no entenen l’actuació policial, que té lloc enmig de la campanya electoral i emmarcada en les Festes del barri Gòtic.

Versions contradictòries

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona citades per l’ACN, asseguren que la Guàrdia Urbana es va adreçar fins a la plaça on es feia la festa per queixes dels veïns i perquè tenien permís fins a les 1.30h, fet que des de l’esplai neguen, ja que tenien el permís per escrit fins a les 2h. Els agents asseguren que quan van demanar per segona vegada que acabés l’actuació a l’escenari, van rebre insults i llançament de llaunes. Segons expliquen, van intentar interactuar amb una altra organitzadora, però una persona els va empènyer amb intenció de fer-los fora per evitar identificacions. Els agents van voler acompanyar a dues de les responsables a una zona de la plaça més tranquil·la per explicar que el motiu de les identificacions era poder aixecar acta d’inspecció de l’esdeveniment, però just en aquell moment, afirmen que un dels organitzadors va colpejar a un agent per l’esquena.

Una patrulla van detenir a la persona en qüestió, però immediatament van ser agredits per altres persones per l’esquena. Segons les mateixes fonts, davant els fets els agents van actuar fent ús de les defenses per donar seguretat a l’entorn. Concretament, utilitzant esprai pebre i en un cas concret fent ús de la porra.

El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa , ha assegurat estar “molt preocupat” pels fets i ha anunciat que “s’ha obert una investigació” per esclarir els fets.

Actuació “il·lícita”

Des del Centre Iríada, entitat que defensa els drets humans, han demanat que s’investigui aquesta situació perquè consideren que “podria ser il·lícita”. En un fil a Twitter, recorden que els irritants químics, com els esprais utilitzats aquest dissabte a la nit, “només haurien d’utilitzar-se quan el personal de les forces de l’ordre tinguin motius per creure que existeix una amenaça imminent de dany” i “mai” en situacions de resistència purament pacífica. En alguns dels vídeos gravats per monitors i assistents a la festa es pot veure l’ús que algun agent fa de l’esprai que no s’adequaria a aquesta supòsit.

De fet, recorden que “en cap cas és il·legal enregistrar imatges d’una actuació policial i que això no pot ser motiu de sanció ni intervenció” per part dels agents.

Suport d’entitats del lleure

L’esplai del Pi ha convocat una concentració divendres que ve a la tarda, que compta amb el suport dels moviments d’educació en el lleure de Barcelona. En aquest sentit, Joan Morte, vicepresident del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), del qual forma part l’Agrupament Esplai del Pi, ha expressat el suport total cap als monitors per considerar l’actuació “desproporcionada”. A més, recorda que des dels centres d’educació en el lleure “es treballa per una societat pacífica basada en la cultura de la no violència” i “la cultura de la pau”, totalment allunyat del que ha passat aquest dissabte a la nit. Des del MCECC condemnen “l’actuació policial de la Guàrdia Urbana” i demanen explicacions i exigeixen responsabilitats a l’Ajuntament de Barcelona. També expressen els dubtes sobre les causes de l’actuació en plena campanya electoral.

Des del MCECC s’ha fet una crida al moviment d’entitats d’educació en el lleure per donar suport a l’Esplai del Pi en la concentració d’aquest pròxim divendres a les 17.30h a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona “per denunciar i confrontar la violència rebuda”. De fet, ja han rebut el suport del Consell de la Joventut de Barcelona, que ha reclamat el suport de “l’administració a l’associacionisme juvenil, no que ens enviï la policia”, a més d’entitats com Minyons Escoltes i Guies i Esplais Catalans



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs