Societat

Clam als alcaldables perquè apliquin la llei del padró

Entitats socials d’arreu del país denuncien que 35 municipis utilitzen “la burocràcia com a repressió” per impedir que els més vulnerables puguin exercir el dret bàsic d’empadronar-se

Diverses associacions socials de tot Catalunya com ara Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Coordinadora Obrim Fronteres, el Fòrum de Síndics Locals, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Lafede.cat, a més d’organitzacions per a la justícia global, i entitats com Ficat i Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET), entre altres, han denunciat que hi ha 35 municipis estan posant obstacles de “tot tipus” a persones en situació d’exclusió residencial i han exigit als candidats a l’alcaldia una “voluntat política real” per aplicar la llei del padró.

En un acte conjunt a la parròquia de Sant Benet l’Hospitalet de Llobregat, han denunciat que, tot i ser una obligació per a tots els ajuntaments, n’hi ha alguns que “estan utilitzant la burocràcia com a repressió” per impedir que les persones més vulnerables puguin accedir a un dret bàsic com és el d’empadronar-se al municipi on viuen. I han lamentat que els ajuntaments que incompleixen la llei ho fan amb “total impunitat” perquè la majoria de persones afectades “ni poden ni volen” afrontar un procés judicial que es pot allargar molts mesos. En aquest sentit, han recordat que el padró és un “metadret” que dona accés d’altres de bàsics com la sanitat, l’educació o l’accés al SOC, el que fa que no es pugui renunciar a ell durant un període de temps llarg.

Segons recull l’ACN, l’activista jurídica Laia Costa ha recordat que la gran majoria de persones que tenen problemes per empadronar-se són “pobres i nouvingudes” i en situació d’exclusió residencial, el que fa que es pugui parlar de “racisme institucional”. Aquí, ha lamentat que davant les traves que molts ajuntaments els posen, aquestes persones renuncïin a empadronar-se per por a perdre casa seva. “Com no ha detenir por una persona que viu en un local o una dona que viu amb el seu fill en una habitació d’un pis compartit si a l’endemà els pot arribar un expedient administratiu”, ha afegit.

Testimonis

L’Abdelaziz, de l’Associació per la Convivència i la Cohesió Social d’Arbúcies, ha denunciat que al seu municipi s’incompleix “conscient i reiteradament” la llei del padró exigint documentació sense cap base legal, el que fa, assegura, que un 5% de la població, unes 300 persones, no estigui empadronada. A tall d’exemple ha explicat que als sol·licitants se’ls demana tenir el mateix cognom que la persona que el vol empadronar, la fiança de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) o la cèdula d’habitabilitat.

Des d’Arrels Lleida, Maria Soler, ha assegurat que les traves que es troben les persones amb domicili “insegur o inadequat”, no només les sense llar, són diverses. Moltes, ha lamentat, no són empadronades per la gent amb qui conviuen a casa seva per por de perdre els ajuts que reben, i d’altres, al no disposar d’una adreça estable no reben mai les cartes certificades per tancar el procés. “Tot això fa que un procés que s’hauria de fer en dos o tres mesos es pugui allargar un any”, ha afegit.

La inoperància de molts ajuntaments, asseguren, està fent que cada cop apareguin més persones que s’aprofiten de les necessitats de les més vulnerables per empadronar-les a canvi de diners.

Costa ha reclamat que els nous governs municipals que en surtin formin els seus regidors i tècnics per poder aplicar la llei i donar compliment a la promesa comuna de “no deixar ningú enrere”. En aquest sentit, ha recordat que els ajuntaments reben recursos en funció de la seva població i que han de tenir els recursos per certificar qui hi viu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró