Societat

El TSJC valida que l’amiant va causar la mort d’un treballador del metro

Rebutja les al·legacions que va presentar TMB a la sentència pionera del jutjat social que n’atribu ïa la seva mort el 2019 per estar-hi exposat vint anys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat la sentència del jutjat social número 8 de Barcelona, que el 2022 va atribuir la mort d’un extreballador del Metro de Barcelona a l’exposició a l’amiant al lloc de treball l’any 2019 després de vint anys d’estar-hi exposat. El tribunal ha desestimat el recurs que va interposar Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i reitera que la mort va ser per malaltia professional i concedeix la pensió de viudetat del 100% a la seva dona. L’alt tribunal ha rebutjat les al·legacions perquè “no només no ha acreditat la inexistència d’exposició, sinó que hi ha dades de fet més que suficients per arribar a la conclusió contrària”. El TSJC valora que el caràcter professional de la malaltia que va causar la mort de l’ex-empleat només es podria descartar en cas que l’empresa pogués demostrar la inexistència d’exposició a aquest material.

El tribunal considerava que eel contacte continuat amb l’amiant present en túnels, vagons, tallers i diferents components dels combois va ser “amb gairebé absoluta certesa” l’origen del mesotelioma pleural que el 2019 va acabar amb la vida del difunt, qui entre 1988 i 2008 va prestar servei al suburbà.

La sentència emesa arran de la demanda que va presentar el Col·lectiu Ronda en representació de la família conclou que “donats els múltiples llocs i elements on es va trobar presència de fibres d’amiant [...]només cabria excloure l’exposició en llocs de treball acreditadament allunyats de tots ells, com podrien ser, entre d’altres, treballs d’oficina o taquilles”.

No és el cas de l’ex treballador, que va incorporar-se primer com a auxiliar tècnic en instal·lacions elèctriques i posteriorment com a especialista del servei digital de veu i dades, en contacte amb els combois i amb el sistema elèctric del metro de Barcelona. La sentència del jutjat d’instància va arribar a la conclusió que l’home va estar en contacte amb l’asbest durant 20 anys sense protecció ni controls sanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES