Societat

El Gerunda FC denuncia “desigualtats” envers l’equip masculí amb qui comparteix camp

El Gerunda Futbol Club, un equip de futbol base femení a Girona, denuncia el que considera “desigualtats” envers l’equip masculí (Atlètic Sant Ponç) amb qui comparteix les instal·lacions municipals del camp de Fontajau. Segons informa l’Acn, el seu president i fundador, Carles Teixidor, es queixa que només poden entrenar tres dies a la setmana i que no tenen permís per fer partits els dissabtes. A més, denuncia que les seves instal·lacions estan ubicades en mòduls prefabricats, des que es van traslladar al camp fa vuit anys, i que només disposen de dos vestuaris per les prop de 160 jugadores de l’equip. El regidor d’Esports, Àdam Bertran, defensa que el masculí “no té cap privilegi” i assegura que “s’ha ofert solucions al Gerunda, però la resposta sempre és no”.

A Girona, hi ha dos clubs de futbol que comparteixen les instal·lacions del camp municipal de Fontajau. Es tracta de l’Atlètic Sant Ponç (masculí) i del Gerunda Futbol Club (femení). Des de fa vuit anys, aquest segon club es va traslladar a les instal·lacions de què disposava el primer en solitari des de fa al voltant de 40 anys. I, des de llavors, les desavinences no paren de créixer.

El president i fundador del Gerunda FC, Carles Teixidor, està convençut que “per ser un club femení” se’ls considera “inferiors” al masculí amb el qual comparteixen les instal·lacions des de fa vuit anys i que, per aquest motiu, els nois tenen “privilegis”. Tanmateix, el regidor d’Esports a l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, assegura que “l’equip masculí no té cap privilegi, sinó antiguitat en el camp”. A més, Bertran recorda que l’Atlètic Sant Ponç és qui gestiona les instal·lacions.

Vuit anys enrere quan es va traslladar al camp de Fontajau, el femení requeria menys espai perquè només tenia una trentena de jugadores. Tanmateix, des de fa un temps s’han “equiparat al masculí” arribant a les 160 noies. Tot i això, el president del Gerunda FC, Carles Teixidor, assegura que les seves jugadores continuen disposant de “moltes menys hores de camp per entrenar” i que, moltes vegades, no els deixen utilitzar “ni la meitat del camp”. El cert és que, segons calendari, les noies només l’ocupen dilluns, dimecres i divendres, enfront dels nois que hi van cada dia. El regidor d’Esports detalla que fruit d’aquesta problemàtica, l’Ajuntament va construir un segon camp més petit al recinte. I aquest sí que és un espai que s’ha repartit equitativament entre els dos clubs. El Gerunda en disposa dilluns, dimecres i mig divendres, mentre que el Sant Ponç l’ocupa dimarts, dijous i l’altre mig divendres. Però la problemàtica no s’acaba aquí, perquè també tenen disputes amb el calendari de partits. Segons sosté la directiva del club femení, el Gerunda només pot programar partits dos diumenges al mes, per la totalitat dels equips que té, perquè “tots els dissabtes, sense excepció, estan reservats pels partits de l’Atlètic Sant Ponç”. En aquest sentit, el regidor d’Esports assegura que “l’Ajuntament no ha rebut cap queixa per aquest motiu” i afegeix que des del servei agrairien que “s’hi dirigissin directament per adreçar les queixes”.

El club de futbol femení també reivindica poder fer campus d’estiu: “L’Ajuntament subvenciona el dels nois i nosaltres no tenim espai per fer-ho”, critica Teixidor. El regidor d’Esports a l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, sosté que “sí que han tingut oportunitat d’organitzar un campus d’estiu” i detalla que “l’any passat se’ls va oferir un espai alternatiu, però no els van interessar les condicions”. Bertran afegeix que “enguany, no han presentat cap sol·licitud per fer-ne”.

Actualment, gairebé totes les instal·lacions del femení, després de vuit anys d’haver-se traslladat al camp municipal de Fontajau, estan ubicades dins de mòduls prefabricats. Disposen d’un despatx per la direcció del club, un únic magatzem i un vestuari amb quatre dutxes. De l’edifici d’obra, només tenen accés a un vestuari, perquè la resta de dependències són d’ús exclusiu del Sant Ponç. “Al camp, hi ha sis vestidors i en tenim dos per les noies i quatre pels nois”, detalla el president del Gerunda FC, que insisteix a dir que l’espai els ha quedat “petit” i denuncia que el masculí no els “deixa fer ús de res més, encara que hi hagi sales que no s’utilitzin”. A més, Teixidor assegura que “les dutxes estan rovellades i plenes d’insectes”, però no els arriba “cap solució”. En aquest sentit, Bertran afirma que “les inspeccions que s’han fet han sortit positives” i detalla que, darrerament, s’han efectuat algunes millores en aquestes instal·lacions, com augmentar la neteja dels vestidors o reparar la coberta del despatx, que estava malmesa. El regidor d’Esport reconeix que aquestes millores “poden ser insuficients per l’ús massiu que hi ha”, però assegura que “s’ha parlat de buscar espais alternatius, però l’entitat mai ho ha considerat oportú”. I afegeix: “Les instal·lacions són les que són i si no es vol buscar un espai alternatiu, difícilment es poden trobar solucions”.

De les instal·lacions també denuncien que no tenen dret “ni quan es juga un partit del femení” a explotar l’únic bar del camp, perquè ho fa sempre l’equip masculí. Tanmateix, des de l’Ajuntament es puntualitza que això passa perquè l’Atlètic Sant Ponç és qui “gestiona el camp” i també s’ocupa dels serveis de neteja i manteniment de les instal·lacions.

Aquest malestar també es nota entre els pares de les jugadores. La María José és la mare de la Laura que, amb només cinc anys, és una de les nenes més petites que juga al Gerunda FC. “Demanem igualtat perquè disposin de les mateixes condicions que l’equip masculí i que les instal·lacions es reparteixin al 50% perquè hi ha espai pels dos clubs”, diu la mare. María José havia jugat al Sant Ponç de petita i explica que “va marxar perquè tot era molt difícil”, però està convençuda que ara, amb l’auge del futbol femení, “no hi hauria d’haver aquestes diferències perquè les nenes competeixen igual que els nens i no se les hauria d’apartar”.

Per la seva banda, la mare d’una altra jugadora de set anys del Gerunda FC, Carla Garcia, denuncia que les diferències entre nenes i nens són “abismals”. “És vergonyós perquè es veu amb tot: amb horaris, vestuaris, utilització del camp... I sents que no tenen les mateixes oportunitats que els nois”, denuncia. A més, confessa que la seva filla Sílvia no utilitza els vestuaris del club “perquè no estan en condicions”.

Per últim, el pare de tres jugadores del Gerunda FC (la Laia de setze anys, la Carina de catorze i la Mercè d’onze), Marc Vila, considera que s’han fet “petites millores”, però assegura que són “insuficients” i les instal·lacions, “deficitàries”. Vila està convençut, després de sis anys de portar les filles a entrenar al club, que “la història és la mateixa”: “Hi ha un tracte discriminatori cap a les nenes i un problema de convivència amb l’equip masculí”. En aquesta línia, Vila és de l’opinió que la solució seria “tenir dos camps, un per cada club” per poder “igualar el futbol femení amb el masculí, amb igualtat d’oportunitats i recursos” i acabar amb les discrepàncies. “Es parla molt de la igualtat de la dona, però queda en paraules perquè hi ha un tracte desigual”, assegura el pare, que diu que “la ciutat ha de mirar pels barris” i lamenta que aquesta situació passi a Girona.

Amb tot, des de l’Ajuntament asseguren que “s’ha atès la majoria de les peticions” i que “es fan tantes reunions com calen i s’aconsegueix arribar a consensos, més enllà del que es diu”. El regidor d’Esports reconeix que “les instal·lacions són antigues”, però considera que la primera necessitat és que “les dues entitats es puguin entendre per facilitar el dia a dia” i arribar a resoldre el conflicte. El consistori espera “trobar solucions” amb la renovació del nou conveni, que el club denuncia que “fa cinc anys que està caducat i no es renova”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena