Societat

Portugal

El papa participa a Lisboa en la Jornada Mundial de la Joventut catòlica

El pontífex critica l’eutanàsia i la manca de solucions a la guerra d’Ucraïna per part d’Europa en el seu primer discurs

La capital portuguesa rep un allau de fidels catòlics fins diumenge

El papa ha arri­bat aquest dime­cres a Lis­boa per par­ti­ci­par a la Jor­nada Mun­dial de la Joven­tut (JMJ) catòlica. És la segona vegada que Fran­cesc visita Por­tu­gal, tot i que a la pri­mera, el 2017, només va anar al san­tu­ari de Fàtima.

La pri­mera cita a l’agenda del pontífex ha estat amb el pre­si­dent de la República, Mar­celo Rebelo de Sousa, que li ha dis­pen­sat una rebuda de cap d’Estat, inclosa una des­fi­lada mili­tar. El religiós ha escrit al lli­bre d’honor del Palau de Belém un mis­satge on desitja que “Lis­boa, ciu­tat de tro­bada, ins­piri camins per fer front en con­junt a les grans qüesti­ons d’Europa i el Món”.

La segona parada ha estat al pro­per Cen­tre Cul­tu­ral de Belém, on el papa ha lle­git el pri­mer dels vuit dis­cur­sos que farà en els seus cinc dies a Por­tu­gal. Davant d’auto­ri­tats i repre­sen­tants de la soci­e­tat civil i el cos diplomàtic, Fran­cesc ha cri­ti­cat la des­pesa en arma­ment en comp­tes de la inversió en les per­so­nes. També ha car­re­gat con­tra l’eutanàsia, des­pe­na­lit­zada recent­ment a Por­tu­gal, i ha retret a Europa i Occi­dent que des­car­tin els anci­ans, cons­tru­ei­xen murs de fil­ferro d’espino, “les tragèdies al mar i els bres­sols buits”. “Cap a on van si, davant el dolor de viure, ofe­rei­xen remeis super­fi­ci­als i equi­vo­cats, com el fàcil accés a la mort, una solució de con­veniència que sem­bla dolça, però que en rea­li­tat és més amarga que les aigües del mar?”, ha dit en referència a l’eutanàsia.

A més, ha lamen­tat que Europa no aporti solu­ci­ons per aca­bar amb la guerra a Ucraïna. Fran­cesc ha recor­dat que la missió ori­ginària de la Unió Euro­pea era la d’“obrir camins de diàleg i inclusió, desen­vo­lu­pant una diplomàcia de pau que apa­gui els con­flic­tes i alleugi les ten­si­ons, capaç de cap­tar els més tènues sig­nes de dis­tensió i de lle­gir entre les línies més torçades”. “Cap a on nave­gues [Europa], si no ofe­rei­xes pro­ces­sos de pau, camins cre­a­tius per posar fi a la guerra a Ucraïna i a tants con­flic­tes que ensan­go­nen el món?”, ha pre­gun­tat.

En aquest con­text, ha lamen­tat els esforços per a la pro­ducció d’armes cada vegada més sofis­ti­ca­des però que, segons ell, “no repre­sen­ten inver­si­ons de futur, sinó l’empo­bri­ment del veri­ta­ble capi­tal humà, el de l’edu­cació, la sani­tat, l’estat de benes­tar”.

Denúncia els abu­sos

El pri­mer dia de la visita del papa ha coin­ci­dit amb l’apa­rició a Lis­boa de diver­sos car­tells que denun­cien els abu­sos a prop de 5.000 menors per part del cler­gat en els últims 70 anys, segons un estudi d’una comissió inde­pen­dent. “4.800 nens abu­sats per l’església catòlica a Por­tu­gal”, diuen els car­tells, en anglès. L’església va dema­nar perdó per questa casos per les vícti­mes encara espe­ren res­ca­ba­la­ments i més atenció. En aquest sen­tit, han denun­ciat que aquesta qüestió no figura al pro­grama ofi­cial de la visita del papa. Final­ment, però, Fran­cesc s’ha reu­nit en pri­vat amb 13 afec­tats a la nun­ci­a­tura, segons ha con­fir­mat el Vaticà. El religiós ha estat durant més d’una hora amb les vícti­mes en un clima “d’intensa escolta”.

Aquesta tarda el líder catòlic ha dema­nat a l’església por­tu­guesa que faci “puri­fi­cació” i que les vícti­mes siguin “escol­ta­des”. Fran­cesc ho ha dit en un dis­curs davant el cler­gat por­tuguès al mones­tir dels Jerònims, en el que ha reco­ne­gut que els “països d’antiga tra­dició catòlica” estan cada vegada més “mar­cats pel secu­la­risme, per la indi­ferència envers Déu i per un crei­xent dis­tan­ci­a­ment de la pràctica de la fe”. I ha reco­ne­gut que aquesta situ­ació “sovint és accen­tu­ada per la desil·lusió i la ràbia que alguns ali­men­ten en relació a l’església”, en alguns casos “pel nos­tre mal tes­ti­moni i pels escàndols que han des­fi­gu­rat el seu ros­tre”. És per això que ha ins­tat a “una puri­fi­cació humil i cons­tant, par­tint del crit de dolor de les vícti­mes, que sem­pre han de ser aco­lli­des i escol­ta­des”.

Allau de fidels

La Jor­nada Mun­dial de la Joven­tut, la prin­ci­pal con­cen­tració de cris­ti­ans catòlics del món, aple­garà fins al pro­per dia 6 d’agost al vol­tant d’un milió de par­ti­ci­pants a Lis­boa, el doble de la població de la capi­tal por­tu­guesa, que és de mig milió, si bé al con­junt l’àrea metro­po­li­tana s’eleva a tres mili­ons.

Les alte­ra­ci­ons de mobi­li­tat i els exhaus­tius con­trols de segu­re­tat han com­pli­cat la vida als resi­dents, molts dels quals han optat per mar­xar alguns dies o fer tele­tre­ball.

El govern ha donat fle­xi­bi­li­tat als fun­ci­o­na­ris per absen­tar-se del tre­ball i mol­tes empre­ses han reduït la jor­nada o optat per fer vacan­ces o tre­ba­llar des de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.