Societat

SOCIETAT

Omella rebaixa la polèmica pel castellà

Quan el papa va preguntar a l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, si el text que havia de llegir per beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona durant l’audiència a Roma del 7 d’octubre no hauria d’haver estat en català, ell es va a limitar a dir que no. Ahir Omella va donar explicacions durant una entrevista a RAC1, en la qual va justificar la lectura en castellà adduint que tot el protocol està molt marcat i el text el va enviar directament la confraria de la Mare de Déu de Montserrat. “Jo no el tenia, el text que havia de llegir”, va explicar el cardenal, que va remarcar que l’audiència va anar molt bé i tothom estava “molt content”. També va assegurar que ell s’estima molt la llengua catalana, perquè és la seva llengua materna.

L’arquebisbe de Barcelona va subratllar, justament, que ell va ajudar el papa perquè saludés en català, ja que va dir “bon dia a tothom” a l’inici de la seva intervenció. Pel que fa al text, va explicar que des del país, la diòcesi i la confraria “es preparen sempre unes idees” i a partir d’aquí el Vaticà fa la seva composició, va dir.

“Això no passa per l’arquebisbat. Jo els vaig ajudar a connectar amb la secretaria del papa com a cardenal”, va insistir Omella, que va indicar que l’organitzador va ser el pare Joan Maria Mayol. A més, hi va afegir que tots els detalls ja estaven preparats amb molts dies d’antelació, abans del viatge a Roma.

En tot cas, durant l’entrevista va assegurar que el papa no li va demanar fer-ho en català, i va treure importància a la polèmica que s’ha generat. “No sé què ha passat, aquí, quin moviment s’ha generat en contra de la meva persona o de la llengua”, va lamentar el cardenal, que va assegurar que ell no té res en contra del català. “Al contrari: l’estimo molt”, va insistir l’arquebisbe, que va indicar: “Jo parlo malament el català perquè soc de la Franja. Però tinc un gran afecte envers la llengua: va ser la primera que vaig aprendre i l’hem parlat sempre amb tota la família.”

Durant la conversa a RAC1, l’arquebisbe de Barcelona va explicar que la trobada amb el papa va servir per recordar-li que el 2025 hi haurà el mil·lenari de Montserrat i que el 2026 s’ha d’inaugurar la Torre de Jesús de la Sagrada Família, dos motius de pes per convidar-lo a una visita a terres catalanes: “Perquè ho tingui en compte quan s’acosti aquesta data, perquè ell també estima Catalunya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins