Societat

La penúltima traca de Fires

L’efecte crida de la festa major gironina fa omplir el centre de visitants, molts d’origen nord-català i francès, amb un matí ple de propostes per gaudir de la ciutat

Els Zoo protagonitzen una última nit i matinada de rock, ska, hip-hop i rap valencià reivindicatiu, en espera de l’últim dia de la festa, que inclou la tradicional trobada de gegants

Les Fires de Sant Narcís van ser l’efecte crida de molts forans, especialment francesos

Tres estampes il·lustren a la perfecció la diada de les Fires de Sant Narcís de Girona d’ahir, que va ser molt ventosa i, fins al migdia, ennuvolada i un pèl rònega. Un avi passejava pel carrer de les Ballesteries amb el seu net –jove, no pas infant– i comentava com ha canviat el temps amb un “Abans, per Fires...”; un grup que feia el vermut en una de les terrasses de la Rambla filosofaven sobre com afrontar la vida, i una parella, presumptament francesa, feia posats per al selfie més característic de la visita a Girona, amb la catedral i Sant Feliu de teló de fons. I la il·lustren, perquè, fins després de mitja tarda, quan l’activitat festiva es va fer notar més sobretot a les atraccions i al centre, va ser un dia de passejada tranquil·la, de badar i de gaudir de la ciutat. Va ser un dia, a més, que les Fires de Sant Narcís van ser l’efecte crida de molts forans, especialment de la Catalunya del Nord i d’altres punts de l’Estat francès. “Se sent parlar molt de francès”, sentenciava un home que mirava les parades d’artesania del Pont de Pedra.

Per a tothom

Les activitats del matí i el migdia van ser molt diverses. A la mateixa hora i a poca distància, per exemple, a la plaça de l’U d’Octubre, la Girona Banda Band i la Filharmònica Porrerenca van oferir un concert a l’aire lliure que va servir per celebrar l’intercanvi d’aquest any de la banda gironina. Van fer xalar el públic –la mitjana d’edat era força elevada– amb temes de grans clàssics, com Beethoven o Vaugham Williams, amb músiques més actuals de banda, algun pasdoble i bandes sonores famoses com Singing in the rain. Va agradar molt també la primera part de la banda mallorquina, amb temes inspirats en les tres principals platges de Rio de Janeiro. I, a la Copeta, els Ambauka van oferir un espectacle familiar molt participatiu, on va quedar clar que, tot i la curta edat dels principals destinataris, es pot tractar de temes polítics d’actualitat. Un dels temes va servir per demanar-los si coneixien algun rei que no fa el que li pertoca i si volien fer un referèndum per pronunciar-se a favor de ser manats per un monarca.

La matinal es va completar amb la trobada de puntaires i la sardanista i, entre moltes altres propostes, els concerts de l’orquestra Maravella i de la Girona Banda Band i Filharmònica Porrerenca. Tot, doncs, va quedar a punt per a la tarda, el vespre i l’última nit i matinada de les Fires de Sant Narcís.

Castanyes i moniatos

Si el matí va ser un dia de badar per anar paint la ressaca de tants de dies de celebració, a mitja tarda els concursos d’estirar corda, l’infantil i el general, van encetar l’ambient més genuïnament de festa major gironina, amb les parades de castanyes i moniatos típiques a ple rendiment, amb les atraccions firals de la Devesa amb cada vegada més públic i, sobretot, amb un seguit d’actes de música tradicional –audició de sardanes, concurs sardanista, la batucada de Perkal i el Combat de Glosa, que van donar pas a l’última nit i matinada de gresca de la Copa.

Música amb consciència social

El popular grup de Gandia Zoo va ser l’estrella de l’oferta de l’escenari principal de les Fires de Sant Narcís. El col·lectiu de músics d’aquest grup van fer xalar els assistents amb el seu rap, hip-hop i ska reivindicatiu, que beu de temes polítics i socials d’actualitat. Els van acompanyar dos grups més del País Valencià, els Smoking Souls i el reggae dels Auxili. Una nit de música valenciana potent per a l’última sessió nocturna a la Copa.

Escocesos perduts?
Una de les principals sorpreses d’ahir al matí a les Fires de Girona va ser el grup The McKensy’s Clan Band. Els cinc components, abillats amb el vestit típic escocès, van fer disfrutar molt als qui passejaven pel centre amb un espectacle de carrer molt esbojarrat i gamberro, on no hi va faltar demostrar que els bons escocesos no duen calçotets sota la faldilla de quadres. Sigui com sigui, van ser un dels principals animadors del matí del penúltim dia de Fires.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona