Societat

Gastronomia

Les estrelles il·luminen Barcelona

La Guia Michelin entrega aquesta nit a Barcelona les seves preuades estrelles als millors restaurants de l’Estat espanyol

Els ulls estaran posats en el Disfrutar, per veure si aconsegueix entrar a l’Olimp de la gastronomia

Frase reportatge

Avui és el dia que la famosa Guia Michelin entrega les noves estrelles als restaurants de l’Estat (en el cas de Portugal i per primera vegada enguany es farà una cerimònia a part al mes de febrer). A Catalunya, on tenim quatre restaurants amb tres estrelles (Àbac, El Celler de Can Roca, Lasarte i Cocina Hermanos Torres), s’està pendent dels establiments del país que poden obtenir la preuada distinció (alguns la primera, altres la segona) i, sobretot, de si algun restaurant amb dues estrelles aconsegueix entrar a l’Olimp de la gastronomia mundial i obté la tercera. Hi ha vuit restaurants catalans amb dues estrelles que aspiren a la tercera: el Cinc Sentits, l’Angle, el Moments, el Disfrutar i l’Enoteca, tots situats a Barcelona, i el Bo.TiC de Corçà, el Miramar de Llançà i Les Cols d’Olot.

En espera de saber què han decidit els inspectors de Michelin, la màxima pressió a hores d’ara la té el Disfrutar, dels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Per què? Doncs perquè la famosa llista The World’s 50 Best Restaurants, la prescriptora de més fama mundial i que al seu moment va decidir que El Bulli de Ferran Adrià, El Celler de Can Roca o el Noma de Copenhaguen fossin els millors restaurants del món, ha situat en la seva darrera edició el restaurant del carrer Villarroel de la capital catalana com el millor d’Europa i el segon del món. Per això avui els ulls se n’aniran cap a ells. Però els ulls també estan posats en el xef de l’Empordà Paco Pérez, que té dos restaurants amb dues estrelles Michelin (l’Enoteca, de Barcelona, i el Miramar, de Llançà) i des de fa uns anys també està pendent d’aconseguir la tercera.

L’any passat la Guia Michelin només va donar la tercera estrella a dos restaurants de l’Estat, a l’Atrio de Toño Pérez, de Càceres, i als germans bessons barcelonins Javier i Sergio Torres, pel seu restaurant Cocina Hermanos Torres, que està situat a les Corts, un establiment capdavanter en tecnologia que aquests germans van obrir en una antiga nau i en què no paren d’experimentar i crear nous productes, com el pa Catalina, en homenatge a l’àvia que els va despertar la passió per la cuina quan eren petits i amb qui vivien en un pis del Carmel, fet amb massa mare i amb el qual no paren d’obtenir premis.

En la passada edició només tres restaurants de tot l’Estat van aconseguir la segona estrella, cap de català, i 34 van aconseguir la primera estrella, entre altres els catalans Aleia, Enigma, Mont Bar, Come by Paco Méndez i Slow&Low.

Aquest any hi ha molta expectació per saber quins restaurants podrien obtenir alguna estrella i hi ha travesses. Algunes assenyalen que potser l’Enigma d’Albert Adrià, que és germà de Ferran Adrià, obtindrà la segona estrella i es parla molt, per exemple, dels restaurants d’un xef cada vegada més reconegut, el sevillà format a El Bulli Rafa Zafra, que té l’Amar, el local de l’Hotel Palace de la Gran Via de Barcelona (que van triar per anar a sopar Barack Obama, Bruce Springsteen i Steven Spielberg quan van ser a Catalunya l’abril passat), i l’Estimar, a tocar de Santa Maria del Mar (el restaurant en què Zafra es bolca amb els peixos i mariscs, i que és el que van triar Mick Jagger i Ron Wood, dels Rolling Stones, per anar a menjar gambes de Palamós la darrera vegada que van ser a Barcelona, amb motiu del partit de futbol Barça-Madrid). L’Amar, per exemple, encara que no tingui cap estrella, la Guia Michelin ja el recomana i valora la seva “aposta gastronòmica”, que diu que és “una autèntica declaració d’amor al Mediterrani i a la Ciutat Comtal”. També cada cop es parla més de la possibilitat que aconsegueixi una estrella (o una estrella verda) el restaurant Xavier Pellicer, del xef Xavier Pellicer, que destaca per la seva healthy kitchen (cuina saludable). És una incògnita a hores d’ara quins seran els nous xefs i els restaurants amb estrella Michelin. La cerimònia de l’entrega de les noves estrelles de la Guia Michelin es fa aquest any a l’Auditori del Fòrum de Barcelona i es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube de Michelin ja que cada any hi ha més expectació.

Més distincions

En aquesta cerimònia s’entregaran altres premis: les estrelles verdes, que ja fa uns anys que distingeixen els restaurants més sostenibles; el premi al millor xef jove i el premi al millor xef mentor (aquests darrers premis es van instaurar l’any passat i els van guanyar Cristóbal Muñoz, xef del restaurant Ambivium de Peñafiel, i Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca de Girona, que amb els seus germans Jordi i Josep ha convertit el seu establiment en un dels més famosos del món). L’any passat també es va entregar per primera vegada un premi al millor cap de sala, que es va donar a Toni Gerez per la seva tasca com a director i sommelier del Castell Peralada, a Peralada. La distinció va encaminada a valorar la tasca que fan els responsables de sala dels restaurants, en el benentès que una bona atenció millora i molt l’experiència gastronòmica i que una atenció dolenta o regular deixa un mal regust. Aquest any es tornarà a donar i, per primera vegada, la Guia Michelin també premiarà el millor sommelier de restaurant per “guardonar la bellesa, la noblesa i l’excel·lència de la professió de sommelier”.

En la gala que es farà avui hi ha més de sis-cents convidats que, a banda d’escoltar el veredicte del jurat, podran degustar un sopar elaborat per nou dels millors xefs del moment; Jordi Cruz, de l’Àbac (tres estrelles); els germans Torres, de Cocina Hermanos Torres (tres estrelles), i Paolo Casagrande, del Lasarte (tres estrelles), coordinaran un equip del qual també formen part els tres xefs del Disfrutar (dues estrelles); Raül Balam, del Moments (dues estrelles); David Andrés, del Via Veneto (una estrella); Albert Adrià, de l’Enigma (una estrella); Albert Raurich, del Dos Palillos (una estrella), i Hideki Matsuhisa, del Koy Shunka (una estrella).

2
restaurants
van rebre la tercera estrella Michelin en l’edició de l’any passat; una va ser per a Cocina Hermanos Torres, que es va convertir així en el quart restaurant amb tres estrelles de Catalunya.
9
xefs
amb un total de 17 estrelles Michelin seran els que organitzaran aquesta nit el sopar de gala en què s’anunciaran els nous establiments que aconsegueixen el preuat distintiu. A la gala, que es farà a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, hi assistiran més de sis-centes persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins