Societat

ciutat del vaticà

L’Església beneirà les parelles del mateix sexe sense equiparar-les al matrimoni

A través d’un document publicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe amb el vist i plau papal, Francesc va oficialitzar ahir que l’Església catòlica acceptarà la benedicció de les parelles considerades “irregulars”, és a dir: matrimonis civils, parelles de fet i parelles del mateix sexe. Es tracta, a la pràctica, del pas més destacat que ha fet la institució cap al reconeixement i la inclusió del col·lectiu LGTBI.

A finals de setembre, el sant pare ja havia obert la porta a la benedicció de les parelles homosexuals. Ho va fer en resposta a les preguntes de cinc cardenals ultraconservadors que pretenien pressionar-lo en direcció contrària. En aquella ocasió, Francesc va recordar que l’Església continua considerant les relacions entre persones del mateix sexe “objectivament pecaminoses”, però es mostrava favorable a la seva benedicció “per caritat pastoral”. “No podem ser jutges que només neguen, rebutgen i exclouen”, va dir aleshores el pontífex.

El document, titulat Fiducia supplicans, representa un esglaó més cap a la progressiva adequació de l’Església al món actual iniciada per Bergoglio el 2013. L’obertura a allò que Francesc defineix com “perifèries”, tant des d’un punt de vista geogràfic, com social o cultural. És a dir: la voluntat d’acollir en el si de l’Església els qui fins ara n’han estat exclosos.

Amb tot, però, es deixa clar que la doctrina tradicional de l’Església respecte del matrimoni, considerat com “la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills”, roman intacta. Per això en el text s’especifica que les benediccions de les parelles “irregulars” caldrà diferenciar-les de la resta. No seran admissibles “els rituals i les oracions que puguin crear confusió entre el que és constitutiu de matrimoni”, aclareix.

“No s’ha ni de promoure ni estipular un ritual per a les parelles en situació irregular”, diu el document, “però tampoc s’ha d’impedir o prohibir la proximitat de l’Església” en aquells casos “en què es demani ajuda a Déu a través d’una simple benedicció”. Com és natural, la decisió ha causat un daltabaix a la part conservadora de l’Església, del tot contrària a l’obertura al col·lectiu LGTBI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona