Societat

parlament europeu

L’Eurocambra aprova que tots els nous edificis siguin de zero emissions a partir del 2030

La UE calcula que els immobles són actualment responsables del 36% de les emissions i del 40% del consum energètic

El Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dimarts les noves normes d’eficiència energètica dels edificis, una de les mesures del Pacte Verd Europeu amb el qual es pretén arribar a la neutralitat climàtica el 2050. Amb 370 vots a favor, 199 en contra i 46 abstencions, els eurodiputats han aprovat l’acord tancat al desembre amb el Consell de la UE per reduir el consum d’energia i emissions contaminants en la construcció. La revisió de la norma, explica l’ACN, estableix l’obligació que tots els nous edificis que es construeixin a la Unió Europea hagin de ser de zero emissions a partir del 2030, una exigència que s’avança al 2028 en el cas dels edificis públics. L’objectiu és que tot el parc immobiliari de la UE sigui de zero emissions el 2050.

Les noves regles també obliguen els estats a adoptar plans amb mesures per reduir l’ús d’energia primària d’edificis residencials en un 16% el 2030 i entre un 20% i 22% el 2035. Així, els estats tindran flexibilitat per adaptar els objectius, però sí que hauran de garantir que almenys el 55% de la reducció s’aconsegueix amb la renovació dels edificis més antics i menys eficients.

En el cas dels edificis no residencials, la norma fixa estàndards mínims d’eficiència energètica que permetin renovar el 16% dels menys eficients com a màxim el 2030 i el 26% el 2033. En tot cas, els estats poden deixar fora d’aquesta obligació algunes construccions, com els edificis històrics.

La norma comunitària, segons informa l’ACN, també aposta per l’eliminació gradual de l’ús de combustibles fòssils per a la calefacció i la refrigeració fins a la seva completa desaparició el 2040.

Així, les subvencions a les calderes independents de combustibles fòssils estaran prohibides a partir de 2025. Els incentius financers continuaran sent possibles per a sistemes de calefacció híbrids que utilitzen una part considerable d’energia renovable, com els que combinen una caldera amb una instal·lació solar tèrmica o una bomba de calor.

Segons dades de la Comissió Europea, els edificis són responsables del 36% de les emissions i del 40% del consum energètic a la UE.

Un cop aprovada pel Parlament Europeu, ara el Consell de la UE també ha de ratificar la revisió de la norma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins