Societat

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

Al Taulí de Sabadell, on s’ha fet la prova pilot, ja es poden demanar i es calcula que s’anirà estenent a la resta de centres a partir de juliol

Salut estima que la nova mesura permetrà evitar gairebé 100.000 desplaçaments anuals innecessaris al CAP

Els hospitals, que ja poden fer baixes i altes laborals per ingrés hospitalari programat o urgent des de tots els hospitals del SISCAT, podran també gestionar directament les baixes i altes per cirurgia major ambulatòria. Salut estima que la nova mesura permetrà evitar gairebé 100.000 desplaçaments anuals innecessaris dels usuaris per fer tràmits al CAP i que el personal sanitari pugui dedicar més temps a atendre els usuaris.

La mesura que ara s’aplicarà de gestió directa en casos de cirurgia i parts ja s’ha testat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell com a prova pilot –ja finalitzada–, i des d’aquest mes de març els seus usuaris ja poden demanar la tramitació d’aquests tipus de baixes laborals de manera regular. Per la seva banda, els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida seran els següents a prestar aquest servei a partir de la primera quinzena d’abril i Salut calcula que s’anirà estenent a tot Catalunya a partir del mes de juliol.

En el cas de la cirurgia major ambulatòria (CMA)–una intervenció quirúrgica major què no requereix l’ingrés a l’hospital– es calcula que la pràctica totalitat dels pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat. D’aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l’alta en el mateix acte administratiu.

Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà realitzant des de l’atenció primària. En relació a totes les baixes per CMA, es calcula que la gestió des dels centres hospitalaris estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l’atenció primària.

Quant als parts, el nou tràmit que s’activarà des dels hospitals és l’alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Atès que es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l’hospital per tenir el seu nadó estan en aquesta situació, aquesta nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l’alta mèdica.

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’inscriu en el marc de la desburocratització de l’atenció primària. En conjunt, sumats als supòsits de baixes laborals que ja s’estan tramitant des dels centres hospitalaris del SISCAT, anualment s’aconseguirà evitar una mitjana de 200.000 desplaçaments innecessaris als usuaris de tot el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona