Societat

SOCIETAT

Plantada de l’Arbre de Maig i ball del Cornut

La tradició i la commemoració de l’abolició del dret de cuixa aplega centenars de persones al centre del poble

El municipi clou la festa major, que coincideix amb Setmana Santa

Decla­rada Festa Tra­di­ci­o­nal d’Interès Naci­o­nal per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya l’any 1999, la festa de la plan­tada de l’Arbre de Maig i el ball del Cor­nut ha clos avui la festa major de Cor­nellà del Terri, que ha tin­gut un car­tell dis­se­nyat per Pilar Puig.

La cele­bració vol com­me­mo­rar que fa cinc segles els vila­tans van acon­se­guir l’abo­lició del dret de cuixa i d’altres usos feu­dals. Segons informa el con­sis­tori en el seu web, les cele­bra­ci­ons comen­cen Diven­dres Sant quan un grup d’homes van a cer­car l’arbre, el pollan­cre o l’àlber, més alt i ben plan­tat dels que hi hagi pels volts de la vila.

Una vegada esco­llit i aba­tut, li espor­guen bé el bran­catge infe­rior i el trans­por­ten fins a l’inte­rior del poble, dei­xant-lo pre­pa­rat per subs­ti­tuir el de l’any pas­sat, que ha estat dret fins ales­ho­res. Aquest arbre, que es coneix popu­lar­ment com a maig, serà l’eix de totes les cele­bra­ci­ons poste­ri­ors. El maig de Cor­nellà del Terri, a diferència del d’altres indrets, dis­posa d’un meca­nisme de sub­jecció propi situat en l’edi­fici de la plaça major.

Avui ha estat el dia esco­llit perquè els veïns es mudes­sin amb espar­de­nyes de set vetes, bar­re­tina, faixa i moca­dor ver­mells, pan­taló negre i camisa blanca, coro­nes­sin l’arbre amb un cim de pi i guar­nis­sin el tronc amb dife­rents banyes i corns d’ani­mals. Lla­vors, a les dotze del mig­dia, l’han aixe­cat de manera solemne al bell mig de la plaça. Fins Diven­dres Sant del 2025, l’arbre romandrà allà on l’han col·locat avui.

En el ritu de l’arbre, hi ha gent que hi veu l’esta­bli­ment defi­ni­tiu de la pri­ma­vera i l’inici d’un cicle nou (l’aixe­cada d’un arbre maig), amb pri­mi­tius cul­tes a la divi­ni­tat per excel·lència de la fer­ti­li­tat i la pro­cre­ació, el boc fecun­da­dor del ramats i bes­tiar, la presència dels qual es sim­bo­litza mit­jançant els corns, segons informa el con­sis­tori de Cor­nellà.

Per arro­do­nir la festa, hi ha hagut actu­ació cas­te­llera dels Esper­xats de l’Estany. En decla­ra­ci­ons a Banyo­les Tele­visió, que ha retransmès en directe la cele­bració, l’alcalde, Sal­va­dor Coll (Junts), ha dit que l’acte d’avui “sim­bo­litza la iden­ti­tat de Cor­nellà del Terri”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.