Societat

Societat

Uns treballs elèctrics posen al descobert restes medievals a Sant Daniel

Endesa ha descobert accidentalment restes de la Girona medieval quan anava a estendre una línia elèctrica subterrània al carrer de Sant Daniel, al barri que porta el mateix nom. Les obres eren per traçar un cable que ha d’alimentar un nou equipament que la Fundació Ramon Noguera està edificant en terrenys cedits pel Monestir de Sant Daniel. Quan van començar els treballs, l’octubre del 2023, va aparèixer la troballa, per la qual cosa no només les obres es van aturar en sec sinó que la companyia va obrir gairebé tot el carrer al llarg de la rasa perquè els vestigis fossin supervisats per un equip d’arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, segons ha informat Endesa.

Les restes patrimonials formen part del Monestir de Sant Daniel, declarat pel Departament Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i consisteixen en l’ala sud del monestir, formada per sis estances, una zona de pati, així com el límit oest del cenobi. El material arqueològic recuperat en la intervenció situa la troballa en un context dels segles XVI-XVII, amb una presència destacada de ceràmica d’importació italiana. Per sota del nivell d’ocupació del monestir dels segles XVI-XVII es constata l’existència d’estructures més antigues, possiblement corresponents a la galeria en època medieval. De les estances es distingeix la dedicada a la cuina, de la qual es conserva la llar de foc. La funció de la resta de cambres resta indeterminada per falta de materials que ajudin a la seva concreció. Ara bé, algunes d’elles conserven encara el paviment enrajolat. Cal destacar que, a la banda sud del monestir, a la part central de l’àrea excavada, s’ha localitzat un arc de mig punt de factura baix-medieval que testimonia una accés al cenobi des del riu Galligants.

Un cop recuperada la informació arqueològica existent a l’indret i documentades totes les estructures, es dona per garantida la salvaguarda dels valors culturals de les restes i es procedirà al rebliment indefinit. S’aplica en aquells casos on no és possible deixar les restes al descobert i no sigui possible o no es consideri adient el seu trasllat. Aquesta actuació, que comptarà amb la supervisió d’un arqueòleg, es realitzarà cobrint les estructures amb geotèxtil i sorres netes, sobre els quals es dipositarà material de rebliment fins a la cota del paviment del carrer, que caldrà refer.

Les obres elèctriques que han destapat la troballa consisteixen en l’estesa de 120 metres de cable de baixa tensió que permetran alimentar la futura residència que s’ubicarà al recinte, així com també l’ampliació de potència del centre de transformació ja existent, per tal de donar resposta a la demanda necessària. En total, és previst que l’operativa tingui un desemborsament superior als 200.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Meteorologia

Prop de 1.200 trucades al 112 fins al matí relacionades amb la pluja

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró