Societat

SARRIÀ DE TER

Sopar benèfic per finançar el projecte d’habitatges de la Fundació Els Joncs

La Fundació Els Joncs celebrarà un sopar benèfic el dijous que ve a l’Espai Mas Marroch de Vilablareix amb la voluntat de recaptar fons per finançar el nou projecte d’habitatges destinats a acollir persones amb discapacitat intel·lectual. L’obra preveu la construcció, en una primera fase que s’iniciarà el mes de maig i que finalitzarà abans que acabi l’any 2025, de dos pisos i una planta baixa d’ús compartit en l’edifici en desús que es troba ubicat al complex que la Fundació té a Sarrià de Ter. Els fons europeus Next Generation financen una part d’aquest projecte, que serà presentat durant el sopar, que començarà a un quart de nou del vespre i que estarà amenitzat pels actors Carles Xuriguera i Fel Faixedas.

Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats bàsiques dels seus usuaris i fomentar-ne el màxim d’autonomia, inclusió social i benestar personal, Els Joncs posa en marxa un projecte arquitectònic a partir del qual reformarà una superfície total de 1.402 m² en la seva primera fase. A la planta baixa s’hi afegirà un espai que permetrà la zona d’accés als habitatges i que comptarà amb una sala d’estar amb diferents ambients i serveis comuns. A les dues plantes superiors s’hi construiran habitatges per a 22 persones amb discapacitat intel·lectual. Cada planta tindrà sis habitacles amb una o dues habitacions cada un d’ells, amb bany individual i disposaran de cuina i una sala d’estar-menjador. Que cada estança sigui individual i cap d’elles sigui compartida es considera una eina fonamental per al desenvolupament dels residents amb la màxima autonomia i dignitat.

L’obra també preveu el reforç de l’estructura de la tercera planta, una acció necessària per continuar-hi treballant més endavant i per poder actuar a la teulada. Per contribuir a la sostenibilitat de l’edifici, s’incorporaran plaques fotovoltaiques amb emmagatzematge d’energia en bateries, un sistema per captar l’aigua pluvial i pous per geotèrmia, així com d’altres mesures d’aïllament per aconseguir la màxima qualificació en eficiència energètica.

2,36 milions d’euros de fons europeus

La Fundació Els Joncs rebrà 2.367.463 euros procedents dels fons europeus Next Generation per finançar aquesta actuació. L’edifici també potenciarà els espais socials i compartits per fomentar les relacions personals i les activitats entre els seus usuaris. L’obra es durà a terme en l’edifici que l’entitat té a Sarrià de Ter i que forma part del complex que va comprar l’any 1989 a la paperera Torras Hostench. Va ser llavors quan va iniciar la rehabilitació de les naus industrials i les aules, abans de dur-hi a terme d’altres actuacions com tasques de tancament, climatització, reforma del sòl, reforç de l’estructura, serveis, vestidors, magatzem i la urbanització del seu entorn, entre d’altres. Actualment és la seu de la Fundació, on hi ha ubicat el Centre Ocupacional, el Centre Especial de Treball i la sala polivalent. En un primer moment, a la dècada dels 60 del segle passat, aquesta edificació estava pensada per acollir l’Escola de Mestratge Industrial però un canvi en el pla educatiu del Ministeri d’Educació i Ciència va aturar l’obra i l’espai va quedar inacabat i abandonat.

Des de la Fundació Els Joncs, s’explica que “amb la construcció d’aquests habitatges el que volem és tancar el cercle. Els nostres usuaris entren amb 3 anys i els acompanyem fins que són adults, quan fan activitats i treballen. Ara hi afegim els pisos, una alternativa de vida perquè hi puguin viure i allargar la seva estada amb nosaltres si no tenen la possibilitat d’anar a un altre lloc”. S’afegeix que aquest projecte “permetrà rehabilitar un edifici que té una importància arquitectònica destacable. Estava brut i deixat, i ara estarà net, polit i farà goig. Es construiran habitatges que atendran les necessitats de persones amb discapacitat intel·lectual i, tenint-los, dinamitzarem l’activitat del lleure. Els usuaris podran realitzar activitats complementàries que ara no es fan”. I també es detalla que “els pisos seran com els que podríem tenir nosaltres mateixos, fomentant l’autonomia i permetent alhora la intimitat dels qui hi viuran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES
judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA
Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses