Societat

estat espanyol

El govern espanyol aprova un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’Església

La Conferència Episcopal Espanyola el rebutja per discriminatori

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts en la reunió del Consell de Ministres un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos sexuals dins de l’Església catòlica en casos que ja han prescrit. Aquest pla per indemnitzar les víctimes d’abusos va ser una de les recomanacions que va el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, en l’informe que va presentar l’octubre passat sobre abusos sexuals en l’àmbit de l’església. La mesura estarà vigent entre el 2024 i el 2027. En la roda de premsa posterior a la reunió de govern, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit que aquest pla, en el qual han treballat set ministeris, és “un deute pendent amb les víctimes d’abusos sexuals dins l’Església catòlica oblidades durant dècades”. El pla preveu compensacions econòmiques, el cost de les quals el govern espanyol confia que serà assumit per l’Església, segons ha dit el ministre Bolaños. “No s’entendria que no fos així”, ha declarat el titular de la Presidència.

La Conferència Episcopal Espanyola, per la seva banda, ha lamentat el to “condemnatori” i “discriminatori” de la iniciativa governamental.

El pla, segons ha explicat Bolaños, s’articula en cinc pilars: reconèixer i reparar; atendre les víctimes; prevenir; formar i sensibilitzar i informar i investigar. La iniciativa de l’executiu, que contempla organitzar un acte d’estat de reconeixement a les víctimes i la voluntat, preveu també que la responsabilitat civil no prescrigui. De fet, segons informa l’ACN, des de l’Església catòlica ja es contemplava compensar i reconèixer les víctimes d’abusos prescrits o amb els seus responsables morts. A ulls de l’executiu, cal crear un òrgan independent de caràcter temporal per a la reparació de les víctimes integrat per especialistes.

Crítiques des de la CEE

La proposta del govern espanyol arriba després que la setmana passada Bolaños es reunís amb el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Arguello, amb qui va tractar el pla per les víctimes. Un cop fet públic el contingut de la iniciativa, des de la Conferència Episcopal s’ha publicat una nota de premsa lamentant el plantejament “condemnatori” i “discriminatori” del pla.

“El text presentat parteix d’un judici condemnatori de tota l’Església, realitzat sense cap mena de garantia jurídica, un assenyalament públic i discriminatori de l’Estat. En centrar-se només en l’Església catòlica, només aborda una part del problema. És una anàlisi parcial i amaga un problema social d’enormes dimensions”, denuncien els bisbes espanyols.

Des de la Conferència Episcopal asseguren també, segons recull l’ACN, que ja estan exercint bona part de les línies d’actuació i acompanyament que defensa l’executiu i diuen que el pla deixa fora de les indemnitzacions a les víctimes d’abusos que s’han produït fora de l’església.

“Deixarien fora nou de cada deu víctimes. L’Església no pot acceptar un pla que discrimina la majoria de les víctimes d’abusos sexuals”, destaquen en el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA
Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils