Societat

GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

Els pagesos gironins han tornat a protestar contra les empreses de distribució, després que els hagin tornat a rebaixar el preu que paguen per litre de llet. En concret, ha passat de 50 cèntims a 47, una xifra que està “per sota el preu de producció” i que, asseguren, els porta “a la ruïna”. La manifestació estava convocada a les onze del matí davant de la Subdelegació del govern espanyol a Girona, però s’ha traslladat inicialment a l’Avinguda Ramon Folch. Segons informa l’ACN, el motiu ha estat que la Policia Municipal ha interceptat un dels tres remolcs on havien carregat carros de compra del supermercat Mercadona amb els que volien fer la protesta. Després de certa tensió amb els agents i alguna identificació, han acabat la concentració a la Subdelegació.

"La gent està desesperada". Així de clar s'ha mostrat el responsable del sector lleter d'Unió de Pagesos, Marc Xifra, després que Mercadona hagi decidit rebaixar el preu que paga per litre de llet als pagesos catalans i, de retruc, hagi fet que la resta de grans distribuïdores -especialment Bonpreu i Lidl- també hagin pres la mateixa decisió. Una rebaixa que el sindicat denuncia que el que fa és incomplir la llei de la cadena alimentària, que no permet que es pagui un preu més baix del que costa fer un producte. En aquest sentit, Xifra assenyala que els 47 cèntims que ofereix la gran distribució no arriba a cobrir el cost de produir un litre de llet. 

El responsable del sector lleter remarca que, a tot això, s'hi afegeix que no hi ha relleu generacional perquè els joves "veuen que no s'hi poden guanyar la vida". La rebaixa de preu, assegura Xifra, els porta "a la ruïna" i demana al govern espanyol que "actuï" contra la gran distribució perquè es compleixi la llei. 

Xifra denuncia que la llet s'està venent com un "producte reclam" als supermercats i això fa que "cada vegada hi hagi menys oferta". A més, Unió de Pagesos assegura que el preu que paga el consumidor final està "per sota del que li costa a l'establiment". "Si ells hi perden calers, imagineu-vos nosaltres", ha denunciat. 

Posició dominant de Mercadona 

Els pagesos han portat la protesta davant de la Subdelegació del govern espanyol a l'Avinguda Jaume I, on hi ha abocat diversos sacs de palla, al costat d'una vintena de carros de compra de Mercadona. I és que el col·lectiu fa responsable la marca de Juan Roig de rebaixar el preu de la llet i fer que la resta de grans distribuïdores també ho facin. 

"El problema és que es miren pel retrovisor i si Mercadona baixa, els altres baixen i si puja, els altres pugen. Mercadona evidentment carda el que vol, perquè té un 35% de la quota de mercat del total de la llet líquida que es consumeix. Només volem que l'establiment del preu es fixi de baix cap a dalt i no pas al revés", assenyala Xifra.

Persecució i identificacions 

La protesta ha començat de forma accidentada. Pels volts de quarts d'onze, diversos cotxes patrulla de la Policia Municipal de Girona han perseguit a tres vehicles amb remolc dels pagesos pel centre de la ciutat. El motiu ha estat que un agent de la Policia Nacional que estava fora de servei i comprant al Mercadona de Sant Ponç ha alertat que els pagesos s’estaven emportant carros de compra per carregar-los. 

En aquell moment s’ha iniciat la persecució que ha acabat amb un dels tres vehicles aturat a l’alçada de Correus, a l’Avinguda Ramon Folch. Allà els agents han identificat diversos membres d’UP, entre els quals el coordinador nacional, Joan Caball i el mateix Marc Xifra. Aleshores, la resta de pagesos que estaven davant de la Subdelegació s’han desplaçat fins on estaven retinguts per queixar-se i aclarir que no pretenien, en cap cas, robar o fer malbé els carros. 

Finalment, l’incident no ha anat a més i els pagesos han acabat l’acte, mentre que la Policia Municipal s’ha fet càrrec dels carros que han quedat a Ramon Folch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona