Societat

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

La història, la cultura i el medi natural són els objectius que s’ha fixat per reivindicar i promocionar una nova entitat que s’ha constituït al municipi rosinc, l’Associació Roses. Un dels seus impulsors, Carles Pàramo, explica que els motius per crear-la han estat l’estimació per tot “el patrimoni de Roses, com ara la Ciutadella, el Castrum, el castell de la Trinitat i la Falconera, així com els megàlits, la pedra seca, feixes, barraques, carrerades i el mar i la muntanya”.

Estudi i reflexió

Un treball d’aquesta nova entitat vol ser un instrument social més per a l’estudi i la reflexió del municipi: “Ens associem per promoure l’estudi de tot el que és i ha estat Roses i ens associem –apunta Pàramo– per preservar la seva memòria; així com també per ajudar a fornir l’Arxiu Municipal i altres, institucionals, amb tants elements com sigui possible.” Segons destaca Pàramo, una de les accions que s’ha proposat l’associació és la preservació de la memòria de Roses, la recent i la llunyana, la de les persones que encara hi viuen: “Com ara els pagesos i pescadors i la de tots els professionals que han vist i viscut l’evolució del nostre poble fins a l’arribada del turisme i aquest, en si mateix.”

Defensa del paisatge

Un altre punt important per a la nova entitat és la defensa del paisatge; muntanyes, plana, vinyes i olivars, camins i corriols: “També –segueix Pàramo– valorem l’altre paisatge, l’urbà, les places i els carrers i tots aquells elements que hi donen vida, començant per les persones. Perquè volem participar en el desenvolupament dels nostres parcs naturals, el dels Aiguamolls i el del Cap de Creus, d’acord amb els seus estatuts i òrgans de participació i també en els dels organismes municipals i comarcals que disposen d’iguals òrgans de participació.” Entre altres activitats, l’Associació Roses organitzarà conferències, xerrades i debats, així com per participar en la promoció de publicacions i altres produccions audiovisuals o documentals d’interès rosinc. I tot això col·laborant amb totes i cadascuna de les associacions ciutadanes de Roses i comarca. Els promotors fa prop d’un any que treballen per crear aquesta nova entitat. La junta gestora està formada per Eudald Francisco, president, i Ignasi Tomàs, Roser Llambrich, Enric Matarrodona i Carles Pàramo.

La Ciutadella, l’exemple

Carles Pàramo destaca els grans valors culturals de Roses. En aquest sentit, destaca la importància de la Ciutadella. Precisament, l’Ajuntament està impulsant un gran circuit a cel obert que permetrà al visitant passejar-se per la trama urbana d’un poble medieval abandonat durant el segle XVII, amb motiu de la guerra dels Segadors i l’explosió d’un polvorí, que no va tornar a ser repoblat. Les excavacions arqueològiques, iniciades el 2018, han posat al descobert la traça d’un dels principals carrers de la vila i la part de les illes de cases que el flanquejaven. La vila no es va repoblar perquè va quedar dins de la fortalesa militar. Ara, aquest treball permetrà posar a l’abast nous espais de la trama urbana –4.500 metres quadrats– d’una població, i farà molt més comprensible l’estructura de la vila medieval.

administració



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cadaqués

Oposició a la construcció de pisos a l’actual camp de futbol

Cadaqués

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

L’Ametlla de Mar

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya